U okviru obilježavanja Dana planete Zemlje ambasador Wigemark posadio stablo u sarajevskom parku

Šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, zajedno s gospođom Rebekom Wigemark, donirao je i zasadio danas dvije sadnice smreke i sorbusa u parku pored Druge gimnazije u Sarajevu povodom Dana planete Zemlje. JKP „Park“  i direktor, gospodin Safet Baltić, podržali su i učestvovali u akciji.

Tim povodom, ambasador Wigemark je istakao:

„Ova mala eko-akcija na Dan planete Zemlje ima za cilj podizanje svijesti o nužnosti zaštite našeg okoliša, bez obzira gdje živimo, u Europi ili drugdje u svijetu. Jedan od ključnih ciljeva politika EU je zaštita okoliša, uključujući i smanjenje zagađenja i povećanje održivosti. Europska unija dosljedno podržava sektora okoliša u BiH. Podrška koja je dodijeljena u okviru prve generacije Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2007-2013) podrazumijeva sredstva u iznosu od gotovo 90 miliona eura za značajna ulaganja u infrastrukturu s ciljem osiguranja poboljšanog tretmana otpadnih voda, sprečavanja daljeg zagađenja podzemnih voda koje se koriste kao izvor pitke vode, unaprijeđenja pristupa pitkoj vodi i bolje odlaganje otpada, a sve u skladu sa zahtjevima relevantnog zakonodavstva i standarda EU u oblasti zaštite okoliša.“

Kasnije tokom dana, EU info centar organizirao je izložbu radova i prezentaciju o zaštiti okoliša s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite okoliša i načina da se održi zdraviji i čišći okoliš.

Dan planete Zemlje obilježava se svake godine 22. aprila, kada se širom svijeta organiziraju događaji kao podrška zaštiti okoliša. Prvi puta je obilježen 1970. godine, a sada se globalno koordinira od strane Mreže za Dan planete Zemlje i proslavlja u više od 192 zemlje svake godine.

Europa.ba