Uspješan završetak projekta EU za podršku žrtvama mina i njihovim porodicama

Pod sloganom „Zaraditi – Ne dobiti“ 15. marta u Sarajevu održana je konferencija  kojom se označio uspješan završetak projekta koji je finansirala EU „Socio-ekonomsko osnaživanje žrtava mina i njihovih porodica kroz poslovnu obuku i stvaranje mogućnosti zapošljavanja“.
 
Najvažniji rezultat ovog projekta je stvaranje mogućnosti za zapošljavanje 260 ekonomski ugroženih žrtava mina ili članova njihovih porodica. Žrtve mina se kontinuirano suočavaju sa problemom zapošljavanja, a posljedica je njihova nesigurna budućnost sa socio-ekonomskog i psihosocijalnog apekta. Prema BHMAC-ovoj analizi žrtava mina, u BiH ima oko 5000 registrovanih žrtava mina koje su trenutno nezaposlene ili je njihov radni status nepoznat.

U svom uvodnom obraćanju, regionalni direktor Arbeiter Samariter Bund (ASB) za jugoistočnu Evropu Elmir Bojadžić izjavio je da je ovaj projekat  zaista inovativan jer promoviše nove metode socio-ekonomske pomoći za najugroženije građane u BiH,  kroz pohađanje poslovnih obuka i dodjelu bespovratnih sredstava onima koji su imali najbolje biznis ideje i planove.

Evropska unija je od 1996. godine finansirala 65 projekata u oblasti protuminskih aktivnosti, u ukupnom iznosu od gotovo 49 miliona eura. Massimo Mina, šef Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH, izjavio je da je posvećenost EU procesu deminiranja u Bosni i Hercegovini i dalje snažna. „EU će nastaviti da pruža podršku ovim naporima sa 2,6 miliona eura u okviru IPA-e 2013. Međutim, potreban je veći nivo godišnjih finansijske podrške kao i jača predanosti bh. vlasti da bi se ostvario značajan napredak u protuminskim aktivnostima kao i postigao ambiciozan cilj iz Strategije za uklanjanje mina u BiH, u kojem se navodi da će sav teritorij u BiH biti deminiran do 2019. godine.“

Jedna od korisnica projekta, Samira Pečenković iz Bihaća, koja je zbog povreda zadobivenih ulaskom u neobilježeni minski teritorij postala 90 postotni invalid, izjavila je: “Nakon toga moja finansijska situacija bila je izuzetno teška. Prijavila sam se za grant za industrijsko pakovanje šećera, i na moje veliko zadovoljstvo prošla. Ovaj projekat mi je dao poticaj da vjerujem u sebe i da olakšam svoju finansijsku situaciju”.

Korisnik iz Trebinja, Miroslav Andrić, zahvalio je Evropskoj uniji što je prepoznala probleme žrtava mina i doprinijela u realizaciji ovog projekta. “Ovaj projekat je iznimno važan žrtvama mina, jer će uveliko poboljšati životni standard osoba sa invaliditetom“.
Projekat je trajao 29 mjeseci, a finansirala ga je Evropska unija u iznosu od 1 milion eura. Projekat je provodio ASB, koji ga je također i sufinansirao zajedno sa lokalnim vlastima u iznosu od oko 150.000 eura.

Pročitajte kompletan govor gdina. Mine na konferenciji ovdje (ENG)

Europa.ba