Svečano otvoreno gradilište nove zgrade Tužilaštva u Zenici koju finansira Evropska unija

Šef Kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH, Melvin Asin, 9. aprila u Zenici zvanično je otvorio gradilište nove zgrade Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Građevinski radovi koje finansira Evropska unija kroz IPA-u 2012 u iznosu od nešto više od 1,3 miliona eura, počeli su u martu ove godine, a završetak je predviđen u martu naredne godine.

U svom uvodnom obraćanju Melvin Asin istakao je da izgradnja ove zgrade predstavlja nastavak napora Evropske unije da se poveća efikasnost pravosuđa u BiH i poboljšaju usluge za građane, kroz osiguravanje boljih uslova rada u sudovima i tužilaštvima, unaprjeđenju sigurnosnih aspekta, poboljšanju pristupa za osobe sa invaliditetom, te pružanjem podrške svjedocima i drugim učesnicima u sudskim postupcima.

“Infrastruktura u Bosni i Hercegovini je općenito u vrlo teškom stanju, a sudovi i tužilaštva su često smješteni u neadekvatnim objektima u kojima nedostaje prostor za pravilan smještaj zaposlenih i drugih stranaka u postupku. Cilj EU je da pomogne u poboljšanju ove situacije. Infrastruktura je ključni dio pravosudnih usluga za građane, a naša značajna finansijska podrška kroz IPA fondove usmjerena je na adaptaciju, rekonstrukciju, pa čak i izgradnju novih zgrada sudova i tužilaštava – kao što je zgrada čiji početak izgradnje zvanično obilježavamo danas”, izjavio je gospodin Asin.
 
Dodao je da je EU u smislu daljnje finansijske podrške sektoru pravosuđa kroz IPA-u II, postavila prioritet usvajanje Strategije za reformu pravosudnog sektora u BiH za period 2014-2020.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona, Miralem Galijašević, izjavio je da će se gradnjom nove zgrade Tužilaštva, a uz pomoć Evropske unije, stvoriti uslovi za nezavisno i tehnički opremljeno Tužilaštvo.

Glavni tužilac Zeničko-dobojskog kantona, Vesna Kaknjo, istaknula je da će ovim ulaganjem Tužilaštvo riješiti problem nedostatka prostora, što će doprinijeti efikasnijem radu svih uposlenika. “Nakon izgradnje, Tužilaštvo će imati zgradu prema evropskim standardima, površine od oko 2,5 hiljade kvadratnih metara i odjele za podršku svjedocima, kao i odjel za procesuiranje ratnih zločina”, izjavila je gđa Kaknjo.

EU je izdvojila 10.250.000 EURA iz IPA-e 2012 i 2013 za rekonstrukciju ili izgradnju šest prioritetnih sudova i tužilaštava u Banjoj Luci, Bihaću, Doboju, Mostaru, Sarajevu i Zenici.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) je u saradnji sa Ministarstvima pravde FBiH i RS predložilo ove lokacije. VSTV je također osiguralo tehničku projektnu dokumentaciju čiju izradu su finansirale Norveška i Švedska ambasada.

Europa.ba