Obnova mosta u okviru Programa EU za oporavak od poplava, s ciljem ponovnog povezivanja građana mjesnih zajednica Tumare i Panjik u općini Lukavac

Massimo Mina, šef  Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH, i Dževad Mujkić, načelnik Općine Lukavac, danas su zvanično otvorili obnovljeni most na rijeci Bukovici ponovno povezavši na taj način mjesne zajednice Tumare i Panjik u Općini Lukavac.

Most, kojeg svakodnevno koristi oko 100 domaćinstava, bio je teško oštećen tokom poplava u maju 2014. a obnovljen je u sklopu Programa EU za oporavak od poplava. Radovi, koje je finansirala Evropska unija, uključivali su i unapređenje regulacije toka rijeke Bukovice kako bi se obnovljeni most zaštitio od mogućih budućih poplava. Ukupna vrijednost ulaganja EU u rekonstrukciju mosta, koji je dug 12.40 a širok 4.5 m, iznosi 28.200 eura (55,160 KM).   
 
„Još 1933. godine, Ivo Andrić opisao je mostove u svojoj noveli, i ne mogu zamisliti bolje riječi koje opisuju njihovu važnost: ‘Svuda u svijetu, kad moja misao krene i stane, nailazi na mostove, kao na vječitu i vječito nezasićenu ljudsku želju da se poveže, izmiri i spoji sve što iskrsne pred našim duhom – da ne bude dijeljenja, suprotnosti niti rastanaka,“ rekao je Massimo Mina. “Rekonstrukcija ovog mosta uveliko predstavlja ono što Program EU za oporavak od poplava i jeste – pomoć zajednicama u područjima pogođenim poplavama s ciljem uspostavljanja normalizacije života kroz obnovu vitalih usluga građanima. Lokalna saobraćajna infrastruktura predstavlja ključni dio ovih usluga a naš cilje je da, kroz našu finansijsku podršku, ponovo uspostavimo povezanost u zajednicama kako bi građani imali pristup školama i radnim mjestima – upravo kao što smo to i uradili ovdje u mjesnim zajednicama Tumare i Panjik”,

“U ime stanovnika općine Lukavac želim se zahvaliti predstavnicima EU u Bosni i Hercegovini na cjelokupnoj pomoći koji su pružili a naročito na podršci u obnovi nakon poplava. Mi smo širom općine Lukavac pretrpjeli ogromne štete uzrokovane poplavama i klizištima i ja posebno želim izraziti našu zahvalnost na obnovi mosta u mjesnoj zajednici Tumare, kojeg uglavnom koriste povratnici i djeca koja idu u školu u Panjik,” izjavio je Dževad Mujkić.

Planirano ulaganje EU u općini Lukavac, a u sklopu Programa EU za oporavak od poplava, iznosi oko 700.000 eura (1.37 million KM) i uključuje obnovu tri mosta, nabavku opreme i namještaja za četiri poplavama pogođene škole, bespovratna sredstva za privredni oporavak četiri mala i srednja preduzeća s ciljem zadržavanja skoro 120 radnih mjesta, pomoć poljoprivrednim proizvođačima te obnovu oko 80 kuća za najugroženiju populaciju.

EU Program za oporavak od poplava pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava. Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

Vrijednost cjelokupnog Programa je 43.52 miliona eura, od čega je 42.24 miliona osigurala Evropska unija. Ova pomoć dio je finansijskih sredstava koje je Evropska unija obećala na donatorskoj konferenciji u Briselu održanoj u julu 2014. godine.
 
Program implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) u saradnji sa Fondom Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Za dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Ured za komunikacije UNDP-a: 033 293 400
Ured za komunikacije Delegacije EU u BiH: 033 254 773

Europa.ba