Visokoj predstavnici i potpredsjednici Mogherini na manifestaciji “Večernjakov pečat” dodijljena nagrada u kategoriji “Evropski lider”

Na ceremoniji koja je održana u Mostaru u četvrtak 26. marta, Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini je proglašena dobitnicom nagrade “Evropski lider”. Organizatori su dodijelili nagradu na osnovu doprinosa visoke predstavnice i potpredsjenice Mogherini u pogledu perspektive BiH za punopravno članstvo u  Evropskoj uniji. Priznanju je doprinjela i njena uloga tokom pregovora za rješavanje situacije u Ukrajini i Siriji.

U pisanoj poruci koja je pročitana učesnicima ceremonije, visoka predstavnica i potpredsjenica Mogherini je rekla:

“Zahvaljujem što ste mi ukazali čast dodjelom nagrade u kategoriji europskih lidera. Čestitam i na odabiru “Pečatnjak za Europu”, kao slogana ovogodišnje manifestacije. Slogan je odgovarajući i dolazi u pravo vrijeme, imajući u vidu obnovljeni odnos zemlje s Europskom unijom.

Večerašnja manifestacija je medijska inicijativa i želim naglasiti koliko snažno podržavamo nezavisne i slobodne medije u Bosni i Hercegovini i regionu. Građanima su potrebni slobodni mediji, a potrebni su i procesu europskih integracija.

2015. je godina izazova na istočnim i južnim granicama Europske unije. Ovo je godina izazova i mogućnosti, a za Bosnu i Hercegovinu uglavnom mogućnosti.

Od zaključaka Vijeća iz decembra 2014. godine, Bosna i Hercegovina i Europska unija su okrenule novu stranicu u svojim odnosima.

Realizacija obaveza od strane domaćih lidera svakako donosi koristi. Domaći lideri su potpisali izjavu o opredijeljenosti provedbi reformi te trenutačno rade na detaljnom, incijalnom programu reformi. Ovo je važan prvi korak koji je omogućio ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a da 16. marta daju zeleno svjetlo za stupanje na snagu Sporazuma u stabilizaciji i pridruživanju.

Građani ove zemlje će imati koristi. Inicijalni program reformi i SSP osiguravaju okvir za unaprjeđenje kvalitete života građana i približavaju zemlju članstvu u Europskoj uniji.

Stvarni napredak na izradi i provedbi programa reformi će dovesti do narednih koraka, odnosno podnošenja i prihvaćanja kredibilnog zahtjeva za članstvo u EU. Nadam se da će ostvarena pozitivna dešavanja i dalje održati energiju i zamah koji sam mogla vidjeti u Sarajevu tokom moje posjete u februaru.

2015. je i godina kada se obilježava dvije decenije od Daytonsko-pariških mirovnih sporazuma. Ovo je obljetnica mira, vrijeme da se osvrnemo na prošlost i izrazimo poštovanje žrtvama i ratnim stradanjima, vrijeme da odamo počast srebreničkim žrtvama, ali i vrijeme da pogledamo u budućnost s nadom.

Napredak koji je ostvaren u posljednje dvije decenije je važan. BiH je konsolidirala svoju stabilnost i započela s razvojem kulture demokratije. To su važna ostvarenja. Međutim, još uvijek je potrebno provesti suštinske reforme koje bh. vlasti i Europska unija trenutno razmatraju. Nemojmo zaboraviti ni regionalnu dimenziju. Potrebno je da vidimo cijeli Zapadni Balkan u stalnom napretku na njegovom europskom putu.

EU je spremna podržati brzu i potpunu provedbu sporazuma iz Minska, posebno vezano za mogućnosti i kapacitete OSCE-a za praćenje i podršku u njihovoj provedbi. Europska unija ostaje predana iznalaženju političkih rješenja za sukobe. Nasilje je značajno smanjeno u istočnoj Ukrajini ali situacija i dalje ostaje nestabilna. Europska unija će nastaviti podržavati reformski proces u Ukrajini. Finansijska podrška Europske unije Ukrajini je najveća pomoć ikada koju je Europska unija osigurala zemlji koja nije članica.

Na jugu se suočavamo se višestrukim i međusobno povezanim krizama, od Libije i Sahela do Sirije i Iraka. Potrebno je uložiti dodatne napore kako bi zaustavili ogromne ljudske patnje u Siriji. Upravo iz tog razloga smo mobilizirali preko 3,3 milijarde eura pomoći i sredstava za oporavak Sirijcima u njihovoj zemlji, te izbjeglicama i mjestima prijema u susjednim zemljama. Jednako tako smo svjesni da se naš rad mora fokusirati na rješavanje sukoba, a to je politička tranzicija na čelu sa Sirijcima.”

Europa.ba