Bolja saradnja i učinak državnih Generalnih sekretarijata u BiH, kao rezultat projekta koji finansira EU

Cilj projekta koji je finansirala EU bio je doprinijeti razvoju efikasnije i odgovornije javne uprave u BiH, sposobne da podrži proces EU integracija u BiH kroz jačanje kapaciteta državnih i entitetskih uprava u području razvoja, planiranja i koordinacije politika.

Projekat je poboljšao horizontalnu koordinaciju između četiri glavna korisnika projekta, i to: Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH, Vlade Republike Srpske, Vlada Federacije BiH i Sekretarijata Vlade Brčko Distrikta BiH; i olakšao određeni nivo usklađivanja metodologija među njima, uz puno uvažavanje institucionalnih kapaciteta i proceduralnih specifičnosti.

Govoreći na konferenciji, Melvin Asin, šef Kooperacija Delegacije EU u BiH, naglasio je da je područje strateškog planiranja i kreiranja politika prvo poglavlje Principa javne uprave i Strategije reforme javne uprave u BiH. “Odluka Vijeća vanjskih poslova u Briselu prošle sedmice, gdje je dogovoreno da se nastavi sa zaključkom i stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, je nakon dugog zastoja vrlo ohrabrujući prvi korak u procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji. Reforma uprave i jačanje centara, kao što su generalni sekretarijati, nezaobilazan je dio ovog procesa “, rekao je Asin.

Projekat je pružio podršku u poboljšanju saradnje i informalnog učenja među Generalnim sekretarijatima i drugim koordinirajućim tijelima Vladâ.

Vlado Blagojević, generalni sekretar Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srpske, ocijenio je projekat veoma uspješnim. “Kroz projekat smo dobili dokumente koji su osnova za strateško jednogodišnje, srednje i dugoročno planiranje na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini”, rekao je Blagojević.

Pored toga, projekat je također organizovao i proveo opsežne obuke za uvođenje novih pristupa u sistem planiranja i kreiranja politika u BiH, uvažavajući lokalni kontekst i dobre prakse zemalja članica EU.

“Državni službenici koji su direktno uključeni u kreiranje politika su obučeni, što smatramo da je ključni ishod koji će doprinijeti poboljšanju kvalitete, profesionalnosti i odgovornosti javne uprave i razvoju politika, planiranja i izvještavanja o radu Vijeća ministara “izjavio je Zvonimir Kutleša, generalni sekretar Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH.

Evropska unija je finansirala projekat u vrijednosti od 898,000.00 EURA iz Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA 2010). Projekat je implementirao European Profiles S.A. u konzorciju sa Ecorys South East Europe, Mađarskim institutom za javnu upravu i Evropskom organizacijom za javno pravo.

Europa.ba