Daviddi: Kroz pomoć za oporavak od poplava modernizujemo obrazovne ustanove, popravljamo domove i doprinosimo zadržavanju radnih mjesta u Banja Luci

Otpravnik poslova Delegacije EU u Bosni i Hercegovini dr Renzo Daviddi posjetio je danas „Tehnološku školu“ u Banja Luci, čija se zgrada trenutno obnavlja u sklopu Programa Evropske unije za oporavak od poplava. EU je u radove na obnovi škole uložila 77.000 eura (150.400 KM), što uključuje zamjenu stolarije i popravku krova.

„Tokom katastrofe u maju prošle godine naša škola je pretrpjela ogromne štete. Na primjer, krov školskog ateljea se urušio, a zbog već ionako lošeg stanja stolarije godinama se borimo i sa lošim grijanjem. S novom stolarijom i popravljenim krovom, koji su finansirani sredstvima EU,  naši učenici i nastavnici sada imaju priliku da rade i uče u sigurnijim, modernijim i energetski efikasnijim prostorijama“, rekao je direktor škole Dejan Čutura.

Banja Luka je veliki primalac pomoći EU za oporavak od poplava, a planirane investicije u okviru Programa EU za oporavak od poplava iznose ukupno 1,8 miliona eura. Ovim iznosom finansiraće se obnova 6 škola, sanacija dvaju puteva, 4 donacije namijenjene oporavku malih i srednjih preduzeća (MSP) – koje će doprinijeti zadržavanju skoro 400 radnih mjesta – te pomoć poljoprivrednim proizvođačima i obnova više od 200 privatnih stambenih objekata za stanovništvo pogođeno poplavama.

„Banja Luka je jedna od opština u Bosni i Hercegovini u kojoj Evropska unija ulaže značajna sredstva za oporavak od poplava. Sa zadovoljstvom primjećujem da naša sredstva već sada donose konkretne rezultate stanovnicima Banjaluke – trenutno se, pored sanacije šteta nastalih usljed poplava, obavlja dogradnja šest školskih objekata u skladu sa savremenim standardima, a do sada je popravljeno i više od 100 privatnih stambenih objekata, čime je porodicama omogućen povratak u svoje domove. Osim toga, naša pomoć donosi i direktne ekonomske koristi – donacije EU za oporavak MSP već su doprinijele zadržavanju skoro 400 radnih mjesta u gradu“, rekao je dr Daviddi.

EU program za oporavak od poplava pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija života u lokalnim zajednicama i omogući pružanje pomoći najugroženijim stanovnicima nakon majskih poplava iz 2014. godine. Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih službi i infrastrukture, sanaciju stambenih objekata za najugroženije stanovništvo, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica. Vrijednost cjelokupnog Programa je 43.52 miliona eura, od čega je 42.24 miliona osigurala Evropska unija. Ova pomoć finansirana je iz sredstava koje je Evropska unija obećala na donatorskoj konferenciji održanoj u Briselu u julu 2014. godine. Program realizuju Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Za više informacija posjetite stranicu EU programa za oporavak od poplava i Facebook stranicu EU programa za oporavak od poplava

Europa.ba