Razmjena opreme i vještina za promociju ruralnog preduzentništva u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina koristi svoju klimu, bogatu bioraznolikost i netaknute ruralne predjele za proizvodnju širokog spektra ljekovitog i aromatičnog bilja, koji već dugo predstavlja važan izvor prihoda za ruralno stanovništvo Bosne i Hercegovine. Razvoj sektora i osiguranje modernijih alata i organizacije podrazumijeva povećanje prihoda, promociju izvoza i stvaranje dodatnih mogućnosti zapošljavanja na lokalnoj razini.

Upravo se tu uključila AgroMAP mreža, kroz mobiliziranje pomoći Europske unije za podršku poljoprivredi. Ovaj projekat je isporučio opremu koja omogućava proširenje procesa obrade i istovremeno podržava ekonomske, ekološke i socijalne ciljeve širom Bosne i Hercegovine. Unaprijeđena je produktivnost (na primjer, na plantažama matičnjaka i do 40%), a u 2013.  godini, izvoz je bio viši za 25%, a prihodi za 30% nego u 2012. godini.

Mreža od oko 30 udruženja i preduzeća koju predstavlja preko 2.000 uzgajivača, sakupljača i prerađivača ljekovitog i aromatičnog bilja kreirali su prsten mehanizacije za kolektivno vlasništvo nad opremom za koju svako od njih ima pravo korištenja. Projekat je agrobiznisima osigurao mrežu četiri destilerije za proizvodnju eteričnih ulja te pribavio specijaliziranu opremu za berbu, razvrstavanje i drobljenje, hladnjače, mašine za pakovanje pa čak i zaštitne mreže za nasade.

Učesnici su uglavnom manji operateri u Žepču, Zavidovićima, Maglaju, Mostaru, Gornjem Vakufu- Uskoplju, Čapljini, Trebinju, Skelanima-Srebrenica, Ljubinju i Banja Luci. Do sada su imali nizak stepen mehanizacije, što im je ometalo poslovne aktivnosti. Sada imaju koristi od ekonomičnije proizvodnje, veće saradnje i snažnije komercijalne organizacije kao faktora koji ih čine konkurentnijima na izvoznim tržištima.

Za više informacija o AgroMAP mreži posjetite www.agromap.net ili preuzmite brošuru

Europa.ba