EU pokrenula projekat podrške fitosanitarnom sektoru u BiH

Planirane aktivnosti i očekivani rezultati povodom početka twinning projekta kojeg finansira Evropska unija “Daljnje jačanje kapaciteta u fitosanitarnom sektoru iz oblasti sredstava za zaštitu bilja, zdravlja bilja i sjemena i sadnog materijala, uključujući fitosanitarne labaratorije i fitosanitarne inspekcije”, predstavljeni su 24. februara u Delegaciji Evropske unije u BiH u Sarajevu na konferenciji povodom početka projekta.

Cilj projekta je daljnji razvoj održivog fitosanitarnog sistema u BiH te njegovo postepeno usklađivanje sa pravnom stečevinom EU. S tim u vezi, projekat će u konačnici pomoći BiH da poveća konkurentnost svojih biljnih proizvoda na EU i međunarodnim tržištima, kao i da poboljša uslove i mogućnosti za izvoz spomenutih proizvoda.

U svom pozdravnom obraćanju, dr. Renzo Daviddi, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, rekao je da je sretan što ima priliku da zvanično najavi početak ovog projekta, vrijednog 1,5 miliona eura, te je istaknuo pozitivne razvoje u fitosanitranom sektoru koja su već prepoznata u posljednjem EU Izvještaju o napretku BiH, te u nalazima Misije Evropske komisije za hranu i Ureda za veterinarstvo o sektoru krompira.

Dr. Daviddi je čestitao nadležnim tijelima i institucijama u BiH na njihovoj predanosti i trudu u postizanju ovih rezultata. Također je naglasio potrebu daljnjeg usklađivanja sa zahtjevima i standardima Evropske unije u području fitosanitarnih usluga, kao i na važnost pune funkcionalnosti konsolidiranih registara, učinkovitih laboratorija i inspekcijskih kontrola na širom BiH: “Mi u Evropskoj uniji moramo stalno i uporno raditi na poboljšanju naše ispravnosti i političkog okvira kao i mehanizama provođenja. To je potrebno kako bi naši potrošači – više od 500 miliona građana EU – mogli i dalje biti sigurni i zdravi, a naše tržište EU stabilno i konkurentno”.

Ovaj projekat se temelji na twinningu/partnerstvu između institucija država članica EU koje učestvuju i njihovih ‘blizanaca’ u zemljama korisnicima. Ministarstvo poljoprivrede, hrane i šumarstva Italije je vodeća institucija iz zemlje članice EU koja realizuje ovaj projekat u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske, Državnom inspekcijskom službom za zaštitu zdravlja bilja i sjemena Poljske, Informest-om iz Italije, Institutom za istraživanje Hortikulture iz Poljske, te korisničkim institucijama u BiH predvođenim Upravom Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja.

Ruggero Corrias, ambasador Republike Italije u BiH izjavio je: “Harmonizacija fitosanitarnih standarda sa evropskim je presudna za poljoprivredu i poljoprivrednike BiH, koji su okosnica ekonomije svake zemlje. Vodeći ovaj projekat koji finansira EU, Italija je još jednom pokazala podršku BiH, znajući da samo evropska perspektiva može biti budućnost ove zemlje i njenih ljudi.”

“Na putu prema Evropskoj uniji kojoj će Bosna i Hercegovina pristupiti prije ili kasnije, fitosanitarni sektor vrlo je važan, a vjerujem da je trokut saradnje između BiH, Italije i Poljske vrlo koristan za ovu zemlju”, rekao je Andrzej Krawczyk, ambasador Republike Poljske u BiH.

Europa.ba