Posjeta visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Evropske komisije Mogherini

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, Federica Mogherini, posjetila je Bosnu i Hercegovinu u ponedjeljak, 23. februara.

Prilikom svoje druge posjete ovoj zemlji u manje od tri mjeseca, visoka predstavnica i potpredsjednica Mogherini sastala se sa članovima Predsjedništva BiH, Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Visoka predstavnica i potpredsjednica Mogherini je prisustvovala specijalnoj sjednici Predstavničkog doma i obratila se članovima oba doma Parlamentarne skupštine BiH nakon usvajanja zajedničke izjave o posvećenosti reformama u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Nakon inicijative Evropske unije, s ciljem osiguranja novog zamaha u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, a kako je to istaknuto u zaključcima Vijeća za vanjske poslove iz decembra 2014. godine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je usaglasilo neopozivu izjavu o obavezi provođenja reformi u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji, a Izjavu su potpisali lideri svih 14 političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

U svom obraćanju nakon usvajanja Izjave, visoka predstavnica i potpredsjednica Mogherini je rekla:

“Čast mi je prisustvovati ovom važnom trenutku. Evropska unija je spremna podržati ovaj razvoj. Za nekoliko sedmica ću lično o ovome obavijestiti ministre vanjskih poslova EU. Predložit ću, također, razmjenu mišljenja u Vijeću Evropske unije o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Bosnom i Hercegovinom. No, sve ovo je tek početak. Vi dobro znate da se još mnogo toga mora učiniti prije nego bude moguće da podnesete zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji”.

Pročitajte ovdje kompletan transkript obraćanja visoke predstavnice i potpredsjednice Mogherini u Parlamentarnoj skupštini BiH

Ona se, također, sastala sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, predsjednicima entiteta – Marinkom Čavarom i Miloradom Dodikom – mandatarom Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i nastupajućim entitetskim premijerima, Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem.

Na sastanku o pitanjima iz oblasti slobode medija i kulture sa intelektualacima BiH, pripadnicima sektora medija i kulturnih radnika, visoka predstavnica i potpredsjednica Mogherini je naglasila značaj civilnog društva u procesu integracije BiH u EU i pozvala na napredak po pitanju ponovnog otvaranja Nacionalnog muzeja Bosne i Hercegovine.

Na kraju svoje posjete Bosni i Hercegovini, visoka predstavnica i potpredsjednica Mogherini održala je konferenciju za novinare u zgradi EU u Sarajevu. Ovom prilikom, rekla je:
 

“Očekujemo da će naš rad na početnom planu reformi početi odmah i na svim nivoima. To će značiti napredak na ekonomskim i socijalnim mjerama u okviru Sporazuma za rast i zapošljavanje. To će označavati pokretanje mjera za građenje funkcionalne tržišne ekonomije. To će značiti poduzimanje mjera za jačanje vladavine prava i jačanje procesa pomirenja te administrativnih sposobnosti kao i jačanje efikasnosti institucija na svim nivoima. Završit ću sa sveukupnim osjećajem da postoji jaka politička volja koju sam uvidjela kod svih pojedinaca sa kojima sam danas razgovarala, u svim institucijama”.

Europa.ba