Ponovo otvoren Centar za socijalni rad u Olovu, obnovljen zahvaljujući sredstvima EU, Švicarske vlade i UNICEF-a

Centar za socijalni rad u Olovu, jedan od objekata koji je pretrpio ogromne štete u prošlogodišnjim majskim poplavama, danas je ponovo otvorio svoja vrata. Sredstva za obnovu Centra su osigurale Evropska unija kroz svoj program za oporavak od poplava (u iznosu od 16.500 KM), Švicarska vlada (39.000 KM) i UNICEF (18.000 KM).
 
Kroz EU program za oporavak od poplava, konkretno je financirana obnova Dnevnog centra za djecu s poteškoćama u razvoju koji je smješten u Centru za socijalni rad. EU je financirala radove na obnovi kupatila i toaleta za djecu sa smetnjama u razvoju, kao i kuhinje i dnevnog boravka. Dnevni centar je sad potpuno operativan i spreman za pružanje niza usluga djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima. UNICEF i Švicarska vlada osigurali su nužnu opremu i namještaj za Dnevni centar.

Selvedin Karić, v.d. direktora Centra za socijalni rad izjavio je: „Dnevni centar sada posjeduje opremu za logopeda, ortopedske ležajeve i drugu nužnu opremu. Također  su obnovljeni kupatilo i toalet koji su prilagođeni djeci sa smetnjama u razvoju, a što je osigurano kroz EU program za oporavak od poplava.“

„Očekujemo da Centar bude mjesto gdje ćemo moći dovoditi našu djecu da se druže, jer do sada nisu imali  gdje.  Često su boravili samo kod kuće, ili smo morali putovati u Sarajevo ili Zenicu u kojima postoje ovakvi objekti”, rekla je Namira Hrnjić, jedna od majki.

U najkritičnijim trenutcima za vrijeme poplava, razina vode u Olovu bila je čak 2 metra, što je uzrokovalo ogromne štete u cijeloj opštini. Kroz EU program za oporavak od poplava, do sada je u Olovo uloženo 172.000 EUR (337.000 KM) za obnovu tri škole, a radovi su u toku na tri ceste. Dodatni planirani radovi obuhvatiti će rekonstrukciju kanalizacijske mrežu, jednog mosta i još dvije škole.

EU program za oporavak od poplava pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava 2014. godine. Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, sanacije stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica. Vrijednost cjelokupnog Programa je 43.52 miliona eura, od čega je 42.24 miliona osigurala Evropska unija. Ova pomoć dio je finansijskih sredstava koje je Evropska unija obećala na donatorskoj konferenciji održanoj u Briselu u julu 2014. godine. Program implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Za više informacija posjetite stranicu EU programa za oporavak od poplava i Facebook stranicu EU programa za oporavak od poplava

Europa.ba