Posjeta visoke predstavnice i potpredsjednice Mogherini Bosni i Hercegovini – Postignut napredak na europskom putu

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini posjetit će Bosnu i Hercegovinu u ponedjeljak 23. februara, u vrijeme kad u zemlji teku pripreme za ostvarivanje napretka u procesu europskih integracija.

Nakon inicijative Europske unije, s ciljem osiguranja novog zamaha u procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine, a kako je to istaknuto u zaključcima Vijeća za vanjske poslove iz decembra 2014. godine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je usaglasilo neopozivu izjavu o obavezi provođenja reformi u okviru procesa pristupanja Europskoj uniji. Izjavu su potpisali lideri svih 14 političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu Bosne i Hercegovine, i ona će biti u proceduri u Parlamentu Bosne i Hercegovine u ponedjeljak 23. februara.

Tokom posjete, visoka predstavnica i potpredsjednica Europske komisije Mogherini će se sastati s članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvom oba doma Parlamenta BiH. Potom, a na poziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predviđeno je učešće i obraćanje na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta. Visoka predstavnica i potpredsjednica Mogherini susrest će se predsjednicima entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, te mandatarom Vijeća ministara BiH i dva entitetska premijera.

Komentirajući uoči ove posjete, visoka predstavnica i potpredsjednica Europske komisije Mogherini je istakla: „Bosna i Hercegovina, a posebno njeni građani, zaslužuju približavanje Europskoj uniji i sve prednosti koje ovaj proces donosi. Reforme u vezi sa Europskom unijom će pomoći u rješavanju krhkog socio-ekonomskog stanja u zemlji i potaknuti otvaranje radnih mjesta i investicije. Do sada je ostvaren dobar napredak u izradi pisane obaveze u okviru približavanja Europskoj uniji. Usvajanje u Parlamentu bi dalo mogućnost Europskoj uniji za donošenje odluke o punom stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine.“

Europa.ba