Projekat EU pomogao u jačanju potencijala BiH u izvozu poljoprivrednih proizvoda i hrane u EU

Zavšna konferencija twinning light projekta koji je finansirala Evropska unija“Podrška jačanju potencijala BiH u izvozu poljoprivrednih proizvoda i hrane” održala se 2. februara u Sarajevu u Delegaciji EU u BiH.

Rezultate projekta predstavili su partnerska institucija iz zemlje članice Evropske unije koja je provela projekat, Državna služba za hranu i veterinarstvo Republike Litvanije zajedno sa svojim partnerima, vodećim korisničkim institucijama, Agencijom za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Uredom za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini dr. Renzo Daviddi naglasio je da je ovaj projekat pokazao koliko je vrijedno i produktivno direktno prenijeti znanje i iskustvo iz EU u poslovno i institucijalno okruženje u BiH.

„Projekat je samo u šest mjeseci dokazao da je moguće ojačati kapacitete i djelovanje službi za hranu i veterinarstvo te unaprijediti znanje i rad poslovnih subjekata u higijenskim standardima. Više od 100 dužnosnika nadležnih institucija vlasti obučeni su u službenim kontrolama i upoznati sa procedurama provjere kontrola. Osim toga, više od 70 poslovnih subjekata upoznato je sa higijenskim standardima pakiranja“, izjavio je dr. Daviddi.

Projekat je realizovao niz obuka i praktičnih kurseva za one koji posluju sa hranom i nadležne vlasti u BiH. Cilj je bio poboljšanje kapaciteta kako bi se zadovoljili standardi i zahtjevi EU za izvoz konkurentnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz BiH u EU te kako bi se doprinijelo daljem napretku zemlje na putu u EU.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH dr. Ljubomir Kalaba izjavio je kako Evropska unija traži garancije da proizvodi koji se izvoze u EU ispunjavaju njene standarde i u skladu su sa zakonodavstvom EU. „Nadam se da će svi problemi biti riješeni i omogućiti usvajanje amandmana na zakone o hrani, veterinarstvu i poljoprivredi po hitnoj proceduri“ zaključio je dr. Kalaba.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Ermina Salkičević–Dizdarević, naglasila je da se nada kako će projekat pomoći proizvođačima iz BiH da prevladaju teškoće i poboljšaju izvozne kapacitete što je prije moguće. Projekat je finansirala Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2011) u iznosu od 250 000 eura.

Učesnici konferencije također su imali interaktivnu diskusiju o izazovima i mogućnostima Bosne i Hercegovine u vezi poboljšanja sistema upravljanja i kontrole i usklađenosti sa standardima EU a sve u cilju kako bi se potaknuo uvoz.

Europa.ba