Utisci Mirze Ustamujića o učešću u programu posjete Evropskoj uniji

Mirza Ustamujić rođen je 1981. godine u Sarajevu gdje je i diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U prošlom sazivu od 2010. godine bio je član Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. U januaru je posjetio Brisel i Starsburg u okviru EU programa posjetitelja (EUVP) koji ima za cilj omogućiti mladim liderima, potencijalnim liderima u vladi, politici, medijima i drugim oblastima iz zemalja koje nisu članice EU da posjete institucije Evropske unije te povećaju uzajamno razumijevanje između stručnjaka iz zemalja van EU i njihovih EU kolega.

Nedavno ste se vratili iz posjete Briselu i Strazburu u okviru Programa posjeta Evropskoj uniji (European Union Visitors Programme – EUVP) predviđenog za sve mlade lidere iz zemalja koje nisu članice EU. Možete li molim Vas opisati Vaše iskustvo?
Iskustva koja sam stekao na sastancima sa zvaničnicima iz Evropskog Parlamenta i Evropske Komisije, te Vijeća Evrope imaju višestruku korist. S jedne strane upoznao sam se sa procesom donošenja odluka u kojem učestvuju predstavnici skoro 30 zemalja članica EU i imao priliku razgovarati sa njima. Sa druge strane sam mogao pratiti i izvoditi zaključke paralelno u kojoj mjeri i na koji način se donose odluke u Bosni i Hercegovini.

Stečena iskustva su korisna i primjenjiva, posebno u segmentu izgradnje demokratije i demokratskih vrijednosti, dok izgrađena mreža poznanstava i kontakata sa zvaničnicima u EU institiucijama EUVP program zaista čini posebnim.

Jedan od ciljeva EUVP-a je i da se učesnici bolje upoznaju sa politikama, dostignućima, planovima i institucijama EU, da osnaže postojeće i uspostave nove kontakte. Sa radom kojih institucija i tijela ste se upoznali i kakve ste kontakte ostvarili?
Svaki učesnik EUVP programa je, konstantno u kontaktu sa organizatorom programa iz EUVP sekretarijata preko oficira za vezu u Delegaciji evropske unije u BiH. U ovisnosti od afiniteta ili ranijih sugestija, organizator dogovara i usmjerava njegove sastanke. U skladu sa tim, svi ostvareni kontakti bili su upoznati sa mojom biografijom i zemljom odakle dolazim, iskustvom u zakonodavnoj vlasti i ostvarenim rezultatima u određenim oblastima poput mladih ili borbe protiv korupcije, itd.

Kada je u pitanju Evropski Parlament održani su sastanci sa predstavnicima parlamentarnih grupa, zatim sa izabranim zvaničnicima koji se bave odnosima EU i Bosne i Hercegovine i zvaničnicima iz Političkog odjela vanjskih poslova, Odjela za odnose sa nacionalnim parlamentima, Odjela za ljudska prava i Direkcije za Ekonomska pitanja.

U Evropskoj Komisiji održani su sastanci sa zvaničnicima Direktorata za proširenje i susjedstvo, Direktorata za proširenje Zapadnog Balkana, Direktorata zapošljavanja mladih, Direktorata za razvoj i saradnju, Direktorata za regionalnu i urbanu politiku, zatim Direktorata za obrazovanje i kulturu.

U Vijeću Evrope sastanak je održan sa predstavnicima odjela za pitanja ljudskih prava i manjina, te veoma značajno sa zvaničnicima GRECO-a, zemalja članica Vijeća Evrope u borbi protiv korupcije.

Da li poslije posjete možete povući paralelu između političkog, ekonomskog, obrazovnog itd. sistema koji se primjenjuje te na koji način se možemo unaprijediti i naučiti od EU?
Razlike su mnoge. Bosna i Hercegovina je zemlja u tranziciji koja se nakon dugogodišnjeg jednopartijskog sistema nalazi u procesu izgradnje demokratskog društva, sa veoma izraženim stepenom korupcije i nezaposlenosti, neadekvatnim obrazovnim sistemom nepovezanim sa tržištem rada i ne tako davnom ratnom prošlosti u kojoj je zemlja i njena privreda ostala strašno oštećena.

Ukoliko ovome dodate političare koji su se u mnogo čemu odmakli od naroda ne razumjevajući iskreno njihove realne potrebe, jasno je da je situacija prilično komplikovana.

Na svom početku EU se susretala sa sličnim izazovima. Situacija u BiH predstavlja priliku i njena raznolikost se doživljava kao prednost. To je put koji Bosna i Hercegovina treba slijediti. Uvjeren sam da mladi ljudi imaju sposobnost, i zaista imaju potencijal, kako bi se zemlja približila drugim zemljama članicama EU te ušla u porodicu od više od 500 miliona ljudi.

Kako će ova posjeta uticati na Vaš budući rad?
EU je porodica država članica. Ta je činjenica posebno važna za one zemlje koje proizlaze iz tranzicijskih ekonomija i traže da se pridruži Uniji. Evropska unija potencijalno dovodi u BiH svoje bogato iskustvo, stručnost i investicije i to bi moglo pomoći na više nivoa kako bi se značajno poboljšao život građana. Političari bi trebali to prepoznati i postaviti sebi za prioritet.

Europa.ba