Zajednička posjeta Bosni i Hercegovini Ministara vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije

Ministar vanjskih poslova Njemačke, Frank-Walter Steinmeier i njegov britanski kolega, Phillip Hammond posjetili su Sarajevo 16. januara 2015. godine kako bi osigurali podršku za reforme u Bosni i Hercegovini koje bi, ukoliko se provedu, znatno unaprijedile život građana ove zemlje te otvorile vrata iduće faze na njenom putu ka članstvu u EU.

U toku dana, ministri vanjskih poslova su se sastali sa članovima Predsjedništva, ministrom vanjskih poslova, predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i liderima najvažnijih političkih stranaka.

Kao prvi korak, Evropska unija je izjavila da će donijeti odluku o stavljanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH na snagu ukoliko Predsjedništvo pristane na neopozivu pismenu obavezu, političke stranke je potpišu, a Parlament potvrdi. G. Hammond je rekao da će EU podržati BiH u podnošenju kredibilne aplikacije za članstvo u EU ukoliko se poduzmu neophodni reformski koraci.

„Uspjeh će zavisiti od toga šta će Bosna i Hercegovina uraditi ili šta neće uraditi, tačnije šta će njenih politički lideri uraditi,“ rekao je.

G. Hammond je naglasio da, iako je fokus novih inicijativa na ekonomskim reformama, pitanja prava manjina i uspostave mehanizma koordinacije ostaju preduslov za ulazak u EU.

“Moramo vidjeti momentum koji će donijeti konsenzus za reforme. Znamo da to neće biti lak put i ja želim biti jasan – ne postoji skrivena agenda, kod je pitanju strategija EU, nije riječ o slabljenju entiteta i jačanju države”, rekao je on.

G. Steinmeier je izjavio da se Bosni i Hercegovini otvorio novi prozor.

„Ne znamo koliko dugo će prozor biti otvoren, ali sigurno neće biti otvoren zauvijek.“

Prema njegovim riječima, razgovori obavljeni sa vladinim dužnosnicima i stranačkim liderima potvrdili su njegovo vjerovanje da je moguće formulisati reformski put koji će uveliko poboljšati životne uslove bh. građana.

„Protesti građana prije godinu dana također su jasno pokazali hitnost rješavanja ostalih pitanja, stabiliziranja ekonomije i stimulacije privatnog sektora, stvaranja radnih mjesta, jačanja vladavine prava te smanjenja birokracije i rezanja troškova vlade,“ rekao je Steinmeir. Evropska unija je pozdravila pisanu obavezu koju je Predsjedništvo dogovorilo i predstavilo 29. januara, te pozvala sve stranačke lidere da daju eksplicitnu podršku dokumentu kako bi se postavio jasan put za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine. Po okončanju domaće procedure, uključujući usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH, Evropska unija će odgovoriti kako je ranije navedeno u zaključcima Vijeća za vanjske poslove.

U novembru prošle godine Velika Britanija i Njemačka su navele osnovnu zamisao nove inicijative u zajedničkom pismu visokoj predstavnici EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini i komesaru za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesu Hahnu. Inicijativa je predstavljena ministrima vanjskih poslova zapadnog Balkana na sastanku u ambasadi Velike Britanije u Berlinu. Vijeće za vanjske poslove odobrilo ju je 17. novembra, a Vijeće za opće poslove 15. decembra čime je ova inicijativa službeno postala nova strategija Evropske unije za BiH.

Europa.ba