Daviddi se sastao sa Udruženjem majke enklava Srebrenice i Žepe i Udruženjem žrtava i svjedoka genocida

Otpravnik poslova Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, dr. Renzo Daviddi, sastao se danas s predsjednicom Udruženja majke enklava Srebrenice i Žepe Munirom Subašić i predsjednikom Udruženja žrtava i svjedoka genocida Muratom Tahirovićem koji su ga obavijestili o svojim aktivnostima u vezi sa zagovaranjem usvajanja mogućeg državnog zakona o zabrani negiranja genocida.

Tokom sastanka, dr. Daviddi je naglasio da je bilo kakvo negiranje ili trivijalizacija genocida nemoralno i neprihvatljivo. Također, istakao je ključnu ulogu udruženja u jačanju svijesti i izgradnji šireg osnova za konsenzus između građana i članova Parlamenta, što povećava mogućnost za usvajanje zakonskih inicijativa u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

„Žrtve rata i njihove porodice nose težak teret. Treba vremena da rane zacijele, a kako im ništa ne može vratiti njihove najmilije, neke rane nikada i neće zacijeliti. Ovo su osjetljiva pitanja i neprihvatljivo je negiranje genocida, poput genocida u Srebrenici koji je potvrđen presudama nadležnih sudova. Time se suštinski potkopava proces pomirenja u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana“, rekao je Daviddi.

Dr. Daviddi je podsjetio da su pomirenje i suradnja ključni preduvjeti za napredak zemalja u regiji na njihovom europskom putu i naglasio kontinuiranu podršku Europske unije Bosni i Hercegovini u ostvarivanju njene perspektive za članstvo u EU.

Europa.ba