Daviddi: Sprječavanje sukoba interesa ključno za uspostavljanje evropskog standarda odgovornog pravosuđa u Bosni i Hercegovini

Danas je u Sarajevu počeo dvodnevni seminar na temu „Sukob interesa u pravosuđu u Bosni i Hercegovini“, u organizaciji Europske komisije i financiran putem Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX). Ova aktivnost se odvija u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH, s ciljem razmatranja relevantnih praksi i europskih standarda u prevenciji i borbi protiv sukoba interesa u pravosuđu. Uvodni seminar, uz učešće relevantnih organizacija civilnog društva, počeo je jutros u prostorijama Delegacije Europske unije u Sarajevu.

Otpravnik poslova dr. Renzo Daviddi pozdravio je predstavnike pravosudnih institucija različitih razina u BiH, naglasivši da je učinkovita prevencija sukoba interesa jedan od ključnih elemenata u cilju postizanja standarda odgovornog pravosuđa u BiH kao standarda Europske unije.

„Sprječavanje sukoba interesa pomaže u osiguravanju integriteta i povjerenja javnosti u pravosudne institucije i uoči godišnjice građanskih protesta potrebno je konsolidirati taj integritet i povjerenje. Sprječavanje sukoba interesa također pomaže u prevenciji situacija u kojima suprotstavljeni privatni interes može narušiti nezavisnost i nepristranost donositelja odluka i zauzvrat negativno utjecati na vjerodostojnost procesa čiji bi konačni ishod, bez obzira na njegov sadržaj, bio percipiran kao nepravičan“, istakao je dr. Daviddi.

Poseban naglasak je stavljen na reguliranje sukoba interesa u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine. U tom smislu, dr. Daviddi je naglasio da je „razina integriteta i odgovornosti sudskih vijeća i sudstva u cjelini jedno od mjerila koje Europska unija pažljivo ocjenjuje i neće odstupiti od te prakse utvrđene tokom ranijih proširenja Unije“.

Učesnici seminara imaju priliku razmijeniti iskustava sa stručnjacima iz četiri zemlje članice EU (Belgija, Hrvatska, Njemačka i Italija), koji su upoznali svoje kolege u BiH s činjenicom da povjerenje javnosti u pravosuđe treba uzeti u obzir kao relevantan parametar prilikom utvrđivanja pravila za sprječavanje sukoba interesa i specifične težine takvih propisa.

Stručni tim će tokom današnjeg i sutrašnjeg dana nastaviti zajednički raditi s predstavnicima pravosudnih institucija iz cijele BiH. Seminar će završiti sutra, nakon čega će službe Europske komisije objaviti zbirne zaključke i preporuke.

Europa.ba