Završetak projekta podrške EU Upravi za indirektno oporezivanje BiH

Jedan od rezultata ovog uspješnog projekta je i novi zakon o carinskoj politici koji je trenutno na usvajanju u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kao i novi nacrt zakona o PDV-u usuglašen sa relevantnim direktivama EU i sistemom PDV-a u Evropskoj uniji.

Brigitte Kuchar, vršiteljica dužnosti šefice Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji EU u BiH izjavila je u svom uvodnom obraćanju: „Važno je stvoriti jednostavniji, efikasniji i snažniji sistem PDV-a koji će državi osigurati stabilan prihod i sprječavanje prevare i utaje poreza. Nacrt zakona i jednostavnije carinske procedure koji su urađeni u okviru ovog twinning projekta su u skladu sa pravnom stečevinom EU i na taj način će ubrzati proces približavanja EU. To će također dovesti do pozitivnih promjena za građane i poslovnu zajednicu u Bosni i Hercegovini“.

Pravni i operativni dokumenti i priručnici za novi kompjuterizovani sistem tranzita također su pripremljeni u sklopu projekta i mogu biti provedeni kada novi zakon o carinskoj politici stupi na snagu. To će, na primjer, omogućiti kamionima da ulaze u različite zemlje bez dugotrajnih procedura na svakom graničnom prijelazu.

Projekat je također pridonio uspostavi pravnih i operativnih preduslova za uvođenje statusa ovlaštenog privrednog subjekta, što kompanijama čini uvoz bržim i manje birokratskim.

Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje, izjavio je: „Projekat je pružio veliku pomoć u usklađivanju svih propisa i postupaka u oblasti indirektnog oporezivanja u BiH sa zakonima Evropske unije i njenih država članica, te jačanju institucionalnih i administrativnih kapaciteta Uprave za indirektno oporezivanje.“

G. Kuchar je također istakla nivo predanosti iskazanu tokom provedbe projekta od strane rukovodstva i zaposlenika Uprave za indirektno oporezivanje, kao i stručnost I predanost eksperata iz država članica EU, koji su svojim zajedničkim nastojanjem i saradnjom omogućili ostvarivanje svih rezultata projekta.

Evropska unija je finansirala ovaj projekat u iznosu od 2 miliona eura kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2011). EU je izdvojila dodatnih 3.1 milion eura u okviru IPA-e u 2014. godini za dalju podršku Upravi za indirektno oporezivanje. Pored twinning podrške, ova sredstva će također biti usmjerena za dalji razvoj aplikacije za novi kompjuterizovani sistem tranzita i finansiranje opreme za carinski laboratorij za koji će Uprava osigurati odgovarajuće prostorije.

Projekat je započeo u januaru 2013. godine, a provodila ga je Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj (AEI) preko austrijskog Saveznog ministarstva finansija, u saradnji sa Ministarstvom finansija Slovenije – Finansijske uprave Republike Slovenije.

Europa.ba