EU podrška regionalnom razvoju Unsko-sanskog kantona

Rezultati projekta podrške izgradnji kapaciteta Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona koji je finansirala EU predstavljeni su 29. januara na završnoj konferenciji u Bihaću.

Cilj projekta je ubrzavanje procesa regionalnog razvoja i stvaranje odgovarajućeg poslovnog okruženja u sjeverozapadnoj BiH.

Evropska unija je finansirala projekat kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2008) u iznosu od 202.000 eura, dok su lokalne vlasti uložile jednak iznos te je ukupna vrijednost projekta oko 400.000 eura.

Martin Schieder, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH u uvodnom obraćanju je rekao: „Proteklih godina EU je podržavala lokalni i regionalni ekonomski razvoj sa oko 20 miliona eura pomoći. Lokalne zajednice imaju važnu ulogu u procesu evropskih integracija. Stoga pozdravljam sav trud koji napravljen kako bi se poboljšao kapacitet uprava, jer je dobro upravljanje ključ za privlačenje stranih investicija”.

Haris Komić, direktor Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona, predstavio je Razvojnu strategiju ovog kantona za period 2015.-2020., koja je izrađena u okviru projekta, uz tehničku podršku UNDP-vog programa integriranog lokalnog razvoja. „Želio bih zahvaliti Evropskoj uniji na podršci i ovim putem naglasiti kako EU prepoznaje značaj regionalnog razvoja i to jasno pokazuje,“ rekao je Komić.

Konkretna podrška Evropske unije razvoju privrednog i poslovnog razvoja Unsko-sanskog kantona uključuje oko 1.5 miliona eura pomoći izgradnji kapaciteta kantonalne razvojne agencije, razvoju Nacionalnog parka Una, projektima prekogranične saradnje i potpore poslovnim inovacijama.

Europa.ba