Predstavljeni rezultati projekta podrške EU jačanju socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH

Danas je u Sarajevu održana konferencija pod nazivom “Naučene lekcije u implementaciji integrativnog modela socijalne zaštite i inkluzije u Bosni i Hercegovini – primjeri sa lokalnih nivoa”,  koja je organizovana povodom završetka četvrte faze programa “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH – SPIS. Na konferenciji su predstavljeni rezultati SPIS programa koji je finansirala Evropska unija, a provodio UNICEF, primjeri dobre prakse i modeli rada sa lokalnim nivom širom BiH, te praktični alati i protokoli o saradnji kroz konkretna iskustva iz nekoliko odabranih opština i gradova.
 
SPIS je višegodišnji, multidisciplinarni program podrške pretpristupnom procesu Bosne i Hercegovine u oblastima socijalne zaštite, inkluzije i prava djeteta. Ciljne grupe programa su donosioci politika i stručni radnici koji su uključeni u proces reformi sistema socijalne zaštite, kao i ranjive kategorije djece i porodica.

Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH izjavio je “Evropska unija podržava projekte u oblasti socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH od 2008. godine s ciljem da pomogne uspostavljanje sistema koji će osigurati adekvatnu socijalnu zaštitu djece i njihovih porodica. Naša pomoć socijalnom sektoru u BiH ima za cilj  da podrži  koordinirani, usklađeni i standardizirani pristup baziran na potrebama za sistem socijalne zaštite i reformu finansiranja socijalnih usluga.”

Na konferenciji su također predstavljeni i rezultati kampanje „Govorimo o mogućnostima“ koju su zajednički provodili UNICEF, Delegacija Evropske unije u BiH i USAID, s ciljem podizanje svijesti i promjene stavova i djelovanja opšte javnosti prema djeci sa poteškoćama i njihovim porodicama.
 
Također su dodijeljena priznanja „Šampioni inkluzije“osobama koje su svojom angažmanom dali doprinos inkluziji djece.

“Svako dijete u ovoj zemlji, bez obzira na to gdje žive, bez obzira na porijeklo ili njihov društveno-ekonomski status, ima jednaka prava na obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu, ali i svijetlu budućnost”, rekao je dr. Ayman Abu Laban, predstavnik UNICEF-a  u Bosni i Hercegovini.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici opština, centara za socijalni rad, domova zdravlja, osnovnih škola, vrtića, centara za mentalno zdravlje, centara za fizikalnu rehabilitaciju, centara za rani rast i razvoj, stručnjaci iz oblasti pedijatrije, kao i predstavnici nevladinih organizacija koje se bave pomenutim temama.

Evropska unija finansirala je SPIS program od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,6 miliona eura. Projekat je provodio UNICEF-a, u saradnji sa vlastima na svim nivoima u BiH nadležnim za pitanja socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja.

Europa.ba