Vrata obdaništa u Maglaju i Domaljevcu ponovno otvorena zahvaljujući podršci Europske unije nakon poplava

Obdaništa u Domaljevcu i Maglaju su ponovno otvorila svoja vrata u januaru 2015. godine po uspješnom završetku radova na sanaciji velike štete izazvane majskim poplavama u 2014. godini na obje lokacije. EU Program za oporavak od poplava osigurao je značajnu finansijsku podršku za sanaciju ovih objekata, u ukupnom iznosu od oko 305.000,00 eura (600.000,00 KM).

Obdanište u Maglaju zahtijevalo je kompletnu obnovu, a radovi su uključivali postavljanje električnih instalacija, novog sistema grijanja, sanitarnih čvorova, podova, zamjenu stolarije, kao i renoviranje zidova, fasade i krova. EU Program za oporavak od poplava osigurao je 192.500,00 eura (358.000,00 KM) za radove na obnovi obdaništa kao i dodatnih 22.500,00 eura (44.000,00 KM) za opremanje novim namještajem i didaktičkim materijalima. Projekat je sufinansirao SOS Kinderdorf za izvođenje unutrašnjih radova u učionicama i kancelarijskim prostorijama. Gotovo 70 djece, koja su uglavnom boravila sa svojim porodicama tokom izvođenja radova, sada ponovno idu u obdanište.

„Imali smo i tu sreću da su naši donatori pazili i na kvalitetu izvedenih radova. Kada smo ponovno počeli s radom u januaru, bili smo uzbuđeni kao da dolazimo na posao po prvi put. Konačno smo ostavili lopate, metle i krpe i vratili se našim stvarnim poslovima“, navodi Džeraldina Delić, direktorica obdaništa u Maglaju.

Slična je priča i u obdaništu u Domaljevcu koje je dvije sedmice bilo poplavljeno, što je uzrokovalo potpuno uništenje kompletnog namještaja i prostorija. Imajući u vidu da je 95% teritorije općine Domaljevac bilo poplavljeno, nije bilo organizirane službe za čuvanje djece u alternativnim prostorijama tokom sanacije obdaništa. Zbog toga je završetak radova na sanaciji ovog obdaništa pružio veliko olakšanje za roditelje u Domaljevcu.

„Kada su poplave pogodile našu općinu u maju, dodatno me zabrinula činjenica da je oštećeno i obdanište koje pohađaju moja djeca. Bila sam svjesna da će ova situacija potrajati i da će mi biti teško organizirati odlaske na posao i čuvanje djece. Na moju veliku radost, obdanište je ponovno proradilo i moje brige su nestale“, ističe jedna od mama, Magdalena Klarić.

Odmah nakon povlačenja vode, općina Domaljevac i rukovodstvo obdaništa izradili su plan obnove i sanacije. Sredstva su osigurana kroz EU Program za oporavak od poplava u iznosu od 74.000,00 eura (137.000,00 KM) za kompletnu obnovu objekta (ponovna ugradnja elektroinstalacija, ugradnja novog sistema grijanja, sanitarnih čvorova, podova, zamjena stolarije kao i renoviranje zidova, fasade i krova), kao i dodatnih 16.500,00 eura (32.300,00 KM) za nabavku novog namještaja i didaktičkog materijala.

„Svi radovi su uspješno okončani zahvaljujući velikodušnosti i velikim srcima dragih ljudi koji su, još na samom početku dok je obdanište još uvijek bilo pod vodom, pokazali da su spremni da nam pomognu i daju nadu i utjehu“, navodi Nada Hadžihaskić, direktorica obdaništa u Domaljevcu.

Obdanište trenutno pruža usluge za oko 20 djece, ali se u budućnosti očekuje i veći broj s obzirom na sve veću potražnju za uslugama obdaništa u ovoj općini.

Za više informacija posjetite stranicu EU Programu za oporavak od poplava i Facebook stranicu EU Programu za oporavak od poplava

Europa.ba