Video priča: 28 porodica u naselju Alžirac u Šamacu se vratilo svojim domovima zahvaljujući podršci EU Programa za oporavak od poplava

Prvobitni cilj EU Programa za oporavak od poplava je bila sanacija 600 prioritetnih stambenih jedinica u poplavljenim područjima širom BiH do kraja 2014. godine, kako bi se pružila pomoć najugroženijem osobama da se vrate u svoje domove prije zime.

Zahvaljujući ubrzanoj dinamici radova na sanaciji, ovaj broj je porastao, tako da je do sada kroz EU Program za oporavak od poplava sanirano ukupno 1,108 stambenih jedinica. Time je završena prva faza sanacije stambenog fonda Programa koja je počela sredinom septembra 2014.

Naselje Alžirac u opštini Šamac je bilo skoro potpuno uništeno u katastrofalnim poplavama u maju 2014. Većina kuća u ovom naselju izgrađena je 1961. godine u obliku montažnih kuća slabije konstrukcije, zbog čega su razmjeri štete od poplava bili toliki. Poplave su prouzročile dodatne poteškoće za porodice koje žive u ovom naselju,a koje su i prije toga smatrane jednom od najugroženijih stanovnika ovoga područja.

Zahvaljujući EU Programu za oporavak od poplava, sanirano je 28 stambenih jedinica u ovom naselju što je omogućilo porodicama da se vrate u svoje domove. Podrška EU je pomogla u normalizaciji životnih uslova ovih porodica koje su do tada privremeno živjele širom šamačke regije, kod rodbine, prijatelja ili u raznom alternativnom smještaju koji je osigurala općinska vlast.

Putem ovog linka možete pogledati video priču o sanaciji stambenih jedinica u ovom naselju, kao i svjedočanstva nekih od porodica koje su se vratile: http://youtu.be/FurmRmDIl_M

Sveobuhvatni cilj EU Programa za oporavak od poplava je sanacija do 4.000 stambenih jedinica oštećenih u poplavama, te direktna pomoć za oko 14.000 osoba u povratku svojim domovima.

EU Program za oporavak od poplava finansira EU, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP), Fond za djecu Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migraciju (IOM).

Za više informacija posjetite stranicu EU Programu za oporavak od poplava i Facebook stranicu EU Programu za oporavak od poplava

Europa.ba