Završen projekat podrške EU sektoru šumarstva i ribarstva u BiH

Povodom završetka projekta koji finansira EU “Pregled sektora šumarstva i ribarstva u Bosni i Hercegovini u pripremi za IPARD” 22. januara u Tesliću je održana konferencija na kojoj joj predstavljena trenutna situacija u sektoru šumarstva i ribarstva u BiH.

U okviru ovog projekta urađene su neovisne i stručne studije za sektore ribarstva i šumarstva u BiH, u kojima je data detaljna analiza ovih sektora, uključujući njihovu organizaciju, potencijal za dalji rast i povećanje konkurentnosti.

Sektorske studije također pružaju nalaze i preporuke za nadležne institucije u BiH za dalje unapređenje politika u ovoj oblasti, te razvoj i modernizaciju ovih sektora u skladu sa EU standardima i zahtjevima.

Projekat je finansirala Evropska unija iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2009) u iznosu od 235.000 EUR, a implementirala Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Mariangela Fittipaldi, voditeljica programa u Sekciji operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH istakla je u svom uvodnom obraćanju: “Uložili smo 750.000 EUR u ove i slične studije. Pet studija o mesu, mliječnim proizvodima, voću i povrću, vinu i diverzifikaciji je završeno u 2012. godini i sada još ove dvije o ribarstvu i šumarstvu. Studije bi trebale pomoći zemlji da bolje oblikuje svoje politike i bolje upravlja svojim ogromnim potencijalima i resursima u ovim sektorima. To vodi ka boljoj zakonskoj regulativi i zaštiti ovih sektora kao i povećanom rastu i izvozu”.

FAO tehnička pomoć u Bosni i Hercegovini fokusirana je na savjete u kreiranju politika, jačanje kapaciteta i podršku za uključivanje porodičnih farmi u kratke, kvalitetne prehrambene lance. U bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom, FAO doprinosi pripremi pregleda šumskog i sektora ribarstva u okviru Instrumenata pretpristupne pomoći za ruralni razvoj (IPARD), sa posebnim naglaskom na usklađivanje sa EU zakonodavstvom.

Norbert Winkler, službenik za šumarstvo u Organizaciji Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) je izjavio: “Analiza ukazuje na slabije veze unutar proizvodnje i opskrbnih lanaca. Dubinskim istraživanjem sektora pruža se pregled trenutnog stanja u ruralnim područjima. Ove analize će pridonijeti programima vlasti u BiH, a također su preduslov potreban prije formuliranja IPARD programa “.

Na konferenciji su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija sa svih nivoa vlasti, fakulteta, istraživačkih instituta, proizvođača i prerađivača, nevladinih organizacija i drugi relevantni učesnici.

Europa.ba