Evropska prijestonica kulture – Poziv za prijave iz zemalja kandidata/potencijalnih kandidata za članstvo u EU

Inicijativa Evropske unije pod nazivom Evropske prijestonice kulture pokrenuta je 1985. godine.Vremenom je ova inicijativa prerasla u jedan od najambicioznijih projekata kulture u Evropi, kako po obimu tako i po svojim razmjerama.

Cilj ove inicijative jeste da proslavi kulturnu različitost Evrope i da istakne zajedničke odlike koje ove kulture u Evrope dijele, promovišući time međusobno razumijevanje, međukulturni dijalog i podižući svijest građana o pripadnosti zajedničkoj kulturnoj oblasti.

Titula Evropske prijestonice kulture takođe može doprinijeti dugoročnom društveno-ekonomskom razvoju gradova, jer ona može da predstavlja moćno sredstvo, za te gradove i regije u kojima se nalaze, pomoću kojeg se njihov kulturni život revitalizuje, podstiče se kreativnost, omogućava im se profilisanje na evropskom i širem međunarodnom nivou, te se stimuliše društvena kohezija.

Godine 2021, jedan od gradova iz neke od zemalja kandidata / potencijalnih kandidata za članstvo u EU, će dobiti ovu prestižnu titulu: Albanije, Bosne i Hercegovine, bivše jugoslovenske Republike Makedonije, Islanda, Crne Gore i Srbije.

Takmičenje je pokrenuto objavljivanjem poziva za podnošenje prijava 23. decembra 2014. godine.

Predstavnici zainteresovanih gradova se mole da pažljivo pročitaju ovaj poziv i podnesu svoje prijave najkasnije do 23. oktobra 2015. godine:
http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/calls/general/2014-eac-a03_en.htm

Evropska komisija će organizovati informativni sastanak 13. februara 2015. godine (Ulica Joseph II, br.70, Brisel). Radni jezik sastanka će biti engleski i prevođenje neće biti obezbjeđeno. Predstavnici zainteresovanih gradova mogu registrovati svoje prisustvo sastanku slanjem elektronske pošte na EAC-ECOC@ec.europa.eu prije 30. januara 2015. godine (najviše dva predstavnika po gradu). Učešće je besplatno, u granicama dostupnog broja mjesta.

Da biste saznali više o programu Evropske unije o Evropskim prijestonicama kulture, molimo Vas da posjetite web stranicu: http://ec.europa.eu/culture/tools/actions/capitals-culture_en.htm

Europa.ba