Puštena u pogon oprema za korištenje obnovljivih izvora energije u Gračanici, nabavljena i instalirana kroz projekat koji je finansirala EU

Poboljšavanje zaštite životne sredine i uslova života stanovništva upotrebom izvora obnovljive energije je u fokusu projekta prekogranične saradnje između Hrvatske i BiH. Danas je u Sportskoj dvorani “LUKE” u Gračanici zvanično puštena u pogon oprema za korištenje obnovljivih izvora energije, koja je nabavljena i instalirana kroz projekat “Zaštita prirode i globalizacija obnovljivih izvora energije – PROGRES”.

Projekat finansira Evropska unija kroz IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska-BiH, a zajednički provode Udruženje za razvoj NERDA, Općina Gračanica i Općina Kalesija.

Cilj projekta je da se korištenjem obnovljivih izvora energije doprinese zaštiti okoliša i unapređenju uvjeta života, kroz saradnju dva prekogranična područja.

Glavna aktivnost projekta je da u općinama korisnicama projekta opremi demonstracijske objekte sa solarnim kolektorima i fotonaponskim panelima za korištenje obnovljivih izvora energije. Zahvaljujući ovoj investiciji, u Sportskoj dvorani “LUKE”, demonstracijskom objektu u općini Gračanica, je osigurano zagrijavanje sanitarne vode i poboljšano zagrijavanje prostora. Također, pomoću ove opreme, smanjit će se potrošnja električne i toplinske energije.

Projektom se želi povećati svijest javnosti o važnosti korištenja obnovljivih izvora energije u ruralnim područjima,  kroz educiranje  predstavnika lokalnih samouprava, privrednih subjekata i poljoprivrednika u ovim područjima, te potaknuti energetska neovisnost lokalne samouprave.

Na ceremoniji koja je organizovana ovim povodom, prisustvovali su se načelnik općine Gračanica, Nusret Helić, načelnik općine  Nijemci iz Hrvatske, Ivica Klema, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona, Zvjezdan Karadžina, direktor NERDA-e, Enes Drljević i voditeljica programa prekogranične saradnje u Delegaciji EU u BiH, Edbera Biković.
 
Nakon pozdravnih obraćanja, načelnik općine Gračanica i gđa Biković su svečano otkrili ploču sa nazivom projekta i glavnog donatora – Evropske unije.
 
Ukupna vrijednost projekta u BiH prekograničnom području je 244.827,13 EUR od čega Evropska unija finansira 85% od ukupne vrijednosti projekta u iznosu od 208.103,00 EUR.

NERDA je nositelj projekta u BiH, dok su Općine Gračanica i Kalesija partneri i sufinansijeri projekta. Projekat u Hrvatskoj provodi Općina Nijemci sa partnerima: Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije HRAST, EKO SUSTAV d.o.o. i Energetski institut „Hrvoje Požar“.

Europa.ba