Opštine i civilna društva nastavlju saradnju kroz projekat jačanja lokalne demokratije koji finansira EU

Danas je u prostorijama EU Info centra u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu upriličena ceremonija potpisivanja memoranduma o razumijevanju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i šest bh. opština (Berkovići, Cazin, Kotor Varoš, Novo Sarajevo, Šekovići i Visoko).

Memorandume o razumjevanju su potpisali načelnici odabranih opština i Zahira Virani,  zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH, u prisustvu Melvina Asina, šefa Kooperacija u Delegaciji EU u BiH, Bariše Čolaka, ministra pravde BiH, kao i predstavnika oba entitetska saveza opština i gradova BiH i civilnog društva.

Potpisivanjem memoranduma definisana je saradnja između UNDP-a i lokalnih vlasti u ovih šest opština koje su nakon javnog poziva odabrane za učešće u aktivnostima projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije IV – LOD IV.

Prijave opština su bile vrednovane na osnovu ispunjavanja unaprijed definisanih i objavljenih  kriterija te je proces odabira bio konkurentan.

Melvin Asin, šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH izjavio je: “EU već šestu godinu za redom pruža podršku saradnji civilnog društva i opština kroz ovaj projekat, a ukupna vrijednost te podrške do sada iznosi 7 milliona eura. U projektu je učestvovalo ili trenutno učestvuje više od 40 opština i gradova, a podršku je dobilo više od 250 inicijativa civilnog društva. Nadam se da će mnogi drugi gradovi i opštine slijediti njihov primjer s ciljem da uz pomoć sredstava EU osiguraju efikasnu administraciju i partnerstvo sa civilnim društvom u interesu svojih građana.”

Pored ovih šest opština, u LOD IV projektu već učestvuje šest opština i gradova (Bijeljina, Doboj, Domaljevac, Maglaj, Šamac i Žepče)  za koje je zbog specifičnosti situacije izazvane poplavama u maju 2014. godine, LOD projektni odbor, kojeg čine Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, Delegacija Evropske unije u BiH i UNDP, u julu 2014.godine odlučio da direktno učestvuju u projektu.

Sve odabrane opštine će raditi na aktivnostima koje doprinose sljedećim ciljevima LOD IV projekta: 1) Uspostava trajnog partnerstva između organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti podizanjem svijesti o prednostima saradnje; 2) Generiranje jedinstvenih i transparentnih  mehanizama za raspodjelu budžetskih sredstava jedinica lokalne samouprave predviđenih za projektne aktivnosti organizacija civilnog društva; 3) Izgradnje kapaciteta organizacija civilnog društva za unaprijeđenje pružanja usluga građanima.

Zahira Virani,  zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH je izjavila: “Mi radimo na osnaživanju saradnje civilnog društva i opština odnosno gradova u BiH. Ono što mi pokušavamo je da način na koji opštine i gradovi prebacuju sredstva bude vezano za projektni pristup, odnosno za stvarne potrebe koje se mogu adresirati putem projekata organizacija civilnog društva. Dakle, želimo da pokažemo da organizacije civilnog društva imaju kapacitet da razvijaju projekte i riješavaju problem zajednice na način na koji je to definisano strateškim ili akcionim dokumentom, donosno da riješavaju one potrebe gdje opštinska administracija nije u stanju ili želi pomoć od lokalnih partnera”.

Odziv opština za učešće u uspješnom nastavku aktivnosti LOD IV projekta je bio veliki što pokazuje važnost ovakve inicijative.

“Ministarstvo je partner projekta od samog početka, dajemo apsolutnu potporu, te mislim da je jako bitno za razvoj društva i demokratije, posebno na lokalnom nivou, gdje se zapravo život i ostvaruje. Potrudit ćemo se da ovaj projekat ide dalje, jer zasigurno lokalna zajednica i građani imaju najviše interesa i koristi od ovakvih projekata”, izjavio je Bariša Čolak, ministar pravde BiH.

LOD IV projekat finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura a provodi UNDP u BiH.

EU i UNDP, kroz četvrtu fazu LOD projekta, nastavljaju raditi na jačanju lokalnih demokratskih procesa u BiH kroz unaprijeđenje saradnje između civilnog sektora i lokalnih vlasti.

Europa.ba