Završena rekonstrukcija mosta Uzinska u općini Teslić, uništenog u majskim poplavama

Danas je u mjestu Uzinska kod Teslića ponovno otvoren most koji je bio potpuno uništen u majskim poplavama ove godine. Most je obnovljen sredstvima Evropske unije i Općine Teslić. Sredstva izdvojena za obnovu ovog mosta iz EU Programa za oporavak od poplava iznose 38.431 KM kao i dodatnih 7.819 KM za radove na zaštiti obale i uređenju korita, dok je Općina Teslić učestvovala sa 25.000 KM.

Most su službeno otvorili načelnik Općine Teslić, Milan Miličević i rukovodilac EU Programa za oporavak od poplava, Edis Arifagić.

„Dugujemo veliku zahvalnost Evropskoj uniji i UNDP-u na podršci u otklanjanju posljedica od poplava koje su nas zadesile. Izvršena rekonstrukcija mosta predstavlja ogromnu korist za stanovnike naselja Petkovići i drugih susjednih mjesta jer im je ovaj most jedina prava veza sa ostatkom opštine. Nadamo se da ćemo i u narednom periodu nastaviti uspješnu saradnju i na drugim poljima koja će našim građanima omogućiti bolji život,“ rekao je načelnik Općine Teslić, Milan Miličević.

U sklopu EU Programa za oporavak od poplava obnovljen je i lokalni put za Rajševo, u vrijednosti od 18.679 KM. Radovi su obuhvatili izgradnju potpornog zida, rekonstrukciju puta i uređenje korita.

 „Obnova infrastrukture jedna je od četiri osnovne komponente EU Programa za oporavak od poplava, jer stanovnicima pogođenih područja omogućava povratak normalnim dnevnim aktivnostima. Od planiranih 100 lokalnih puteva i mostova, u sklopu ovog programa, do sad smo obnovili 23 infrastrukturna objekta, što uključuje mostove,  objekte za vodosnadbjevanje, ceste i lokalne puteve. Obnova dodatna 33 objekta je u toku, a planirana je obnova još 18 objekata. Prema našim procjenama, minimalno 30 cesta i mostova će biti završeno do kraja ove godine,“ rekao je rukovodilac EU Programa za oporavak od poplava, Edis Arifagić.

EU Program za oporavak od poplava pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava. Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, sanaciju stambenih objekata za najugroženije, te socioekonomski oporavak lokalnih zajednica. Vrijednost cjelokupnog programa je 43,52 miliona eura, od čega je 42,24 miliona osigurala Evropska unija.

Ova aktivnost dio je sredstava za koje se Evropska unija obavezala na Donatorskoj konferenciji u Briselu u julu. Aktivnosti su usmjerene na sanaciju 4,000 stambenih objekata za oko 14,000 građana i ključnih javnih usluga i infrastrukture (uključujući škole, zdravstvene ustanove, vodovod i kanalizaciju, te manje puteve i mostove) na 50 lokaliteta, kao i pružanje pomoći da se zadrži i otvori oko 2,000 radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama. Odabir korisnika se bazira na nalazima Procjene potreba za oporavkom i javnom pozivu, sa posebnim naglaskom na najugroženije kategorije stanovništva, kao što su starija lica, porodice s djecom i osobe sa posebnim potrebama.

Program implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Za više informacija, posjetite stranicu Programa EU za oporavak od poplava

Europa.ba