Oproštajna izjava komandanta EUFOR-a u EU Info Centru

Generalmajor Dieter Heidecker je nakon posjete otpravniku poslova Delegacije EU u BiH dr Renzu Daviddiju dao oproštajnu izjavu za javnost, sumirajući dvije godine provedene na ovoj fuknciji.

Komandant EUFOR-a iskoristio je priliku i istakao najvažnija dostignuća postignuta tokom njegovog mandata, koja se odnose i na izvršni mandat EUFOR-a, koji podrazumijeva pružanje podrške bh. vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, i na neizvršni mandat, koji podrazumijeva pružanje podrške Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OS BiH) pri osposobljavanju i obuci.

Generalmajor Dieter Heidecker, komandant EUFOR-a, izjavio je: „ Za mene je bilo korisno biti dijelom sveobuhvatnog pristupa Evropske unije i to jako cijenim. To mi je omogućilo da kamandujem operacijom Altea tako da ona bude instrument koji je potpuno integriran u strategiju EU. On je dodao: „Tokom 2012. godine, operacija je transformirana i težište je prebačeno na osposobljavanje i obuku OS BiH, a razvijen je novi koncept zasnovan na minimalnom prisustvu u zemlji i oslanjanju na rezervne snage „iza horizonta“ – snage koje borave u svojim matičnim zemljama i koje mogu biti brzo raspoređene u slučaju potrebe“.

Generalmajor je zatim govorio o dva najznačajnija pravca djelovanja, ističući inicijative EUFOR-a na pružanju podrške OS BiH na poboljšanju sigurnosnih uslova na lokacijama za skladištenje municije i oružja i osposobljavanje i obuku iz aktivnosti pružanja pomoći prilikom prirodnih katastrofa i nesreća. Govorio je i o tome kako su OS BiH tokom poplava u maju pokazale ne samo ovu sposobnost, nego i da se može smatrati da su “one mnogo više od vojske“.

Komandant EUFOR-a će zvanično predati dužnost generalmajoru Johannu Luifu na ceremoniji primopredaje dužnosti u bazi Butmir 17. decembra 2014. godine.

Europa.ba