EU podržava 4. Sarajevo Holiday Market

Melvin Asin, šef za saradnju u Delegaciji Evropske unije, gradonačelnik Sarajeva, Ivo Komšić, direktor misije USAID u BiH, David Barth i direktor Coca-Cola Holiday Marketa, Alis Brkić, sinoć su  otvorili za posjetioce 4. Coca-Cola Sarajevo Holiday Market (SAHM) simboličnim osvjetljavanjem 20. metara visokog božićnog drveta. 

U svom obraćanju prisutnima, Melvin Asin je istakao važnost događaja koji promovišu vrijednosti solidarnosti, mira, dijaloga i kulturne različitosti. On je  podsjetio da je Satrajevo zauzelo vodeće mjesto na evropskoj i svjetskoj pozornici u 2014. godini kroz brojne sportske i  kulturne događaje i naučne skupove koji su organizovani u cilju obilježavanja prošlog vijeka evropske istorije i kako bi se sagledali sadašnji i budući izazovi ove regije. 

“Nadam se da će Sarajevo Holiday Market ponuditi najbolje ne samo građanima Sarajeva već svim posjetiocima, da će svako pronaći nešto za sebe, bilo da se radi o rukotvorinama bosanskih zanatlija, ručno izrađenim umjetničkim predmetima, nakitu, suvenirima, tradicionalnim proizvodima, hrani, izložbenim sadržajima, predstavama ili koncertima…. to je mjesto koje će povezivati ljude”, poručio je.

Evropska unija je obezbijedila podršku ovogodišnjem Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketu putem svoga projekta “FENIKS– Kultura za budućnost”, kojeg provodi općina Stari grad Sarajevo, ZUP Baščaršija te Sarajevo Navigator Fondacija.

Projekat “FENIKS– Kultura za budućnost”  je dio programa kojeg finansira EU pod nazivom  “Sarajevo 2014” kojim se obilježava 100. godišnjia početka prvog svjetskog rata, sa ciljem da se iz Sarajeva pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti u cijeli svijet.

SAHM je zajednički projekat Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP Baščaršija) i Sarajevo Navigator Fondacije, koja je osnovana po smijernicama USAID – Sida FIRMA  Projekta, i uz podršku grada Sarajeva, su-organizatora Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa.

SAHM je market koji je koncipiran po poznatom njemačkom modelu božićnih marketa, ali je osmišljen tako da odražava jedinstvenu sredinu grada Sarajeva i njegovih građana.  Market je otvoren od 10. decembra do 15. januara u cilju pokriva niz praznika koje slave svi građani Sarajeva (pravoslavni Božić 7. januara, pravoslavna Nova godina 14. januara, Hanukah, Božić 25. decembra te Novogodišnja noć).  SAHM predstavlja mjesto okupljanja zanatlija i umjetnika rukotvorina iz cijele zemlje na kojem se izlažu najbolji tradicionalni zanatski proizvodi i suveniri. Market ima bogat program koji se sastoji od raznih aktivnosti uključujući domaće bandove, predstave na bini, prezentacije, tematske radionice te druge manje i veće događaje.

Više informacija o Sarajevo Holiday Marketu na: www.sahm.ba

Europa.ba