Sanacija prioritetnog stambenog fonda oštećenog u poplavama koju finansira EU bilježi rezultate u Banja Luci

Završena je sanacija 45 prioritetnih stambenih jedinica u Banja Luci u okviru Programa EU za oporavak od poplava, dok su radovi na 21 u toku. Ove stambene jedinice se nalaze u banjalučkom naselju Lazarevo, koje je pretrpjelo značajne štete tokom poplava u maju 2014. EU je za sanaciju stambenog fonda u Lazarevu izdvojila oko 280.000 EUR (560.000 KM), dok ukupna predviđena investicija EU u sanaciju 203 stambene jedinice na području Banja Luke iznosi više od 880,000 EUR (1.7 miliona KM).

Naselje Lazarevo je nedavno posjetio Massimo Mina, šef Operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH, koji se susreo sa porodicama čiji su domovi sanirani finansijskim sredstvima EU.  “Lijepo je vidjeti da pomoć EU unosi pozitivne promjene u živote ljudi, koji su u poplavama izgubili svoje domove,” kaže Mina.

Useljenje u saniran dom je svakako donijelo pozitivnu promjenu u život porodice Zorana Tešnovića, koji naglašava da se ne može dovoljno zahvaliti na pruženoj pomoći. “Jedno od moje troje troje djece boluje od Westovog sindroma. Vlaga koja se zadržala u kući dodatno je pogoršavala njeno zdravstveno stanje, rezultirajući sa 3 do 5 napadaja dnevno,” objašnjava Zoran. Do pozitivne promjene je došlo i u porodici Gostimira Kovačevića. “Pored pomoći u sanaciji kuće, izvođač radova koje finansira EU prepoznao je izvanredne zanatske vještine mog sina i angažovao ga,” kaže Gostimir.
 
Pored 66 stambenih jedinica koje su obuhvaćene fazom prioritetne sanacije, EU trenutno vrši odabir dodatnih 137 korisnika koji su aplicirali putem javnog poziva. “Javni poziv koji je obuhvatio i područje Banja Luke zatvoren je 12. novembra. Naša namjera je što prije obraditi prijave i započeti sanacione radove, te omogućiti povratak kući što većem broju ljudi prije zime,” zaključuje Mina.

Postoje porodice kako u Lazarevu, tako i u drugim područjima ugroženim poplavama, kojima se nažalost neće moći pružiti pomoć u okviru EU Programa za oporavak od poplava zbog fokusa Programa na brzu sanaciju oštećenih, a ne obnovu uništenih domova – budući da su u mnogim slučajevima uništene kuće locirane na klizištima, prije početka radova na obnovi potrebno je izvršiti pažljivu procjenu rizika i pripremne radove. Obnova uništenih stambenih jedinica će biti dio naredne faze podrške EU u oporavku od poplava, koja je trenutno u pripremi.
 
Porodica Svetlane Umičević spada u ovu kategoriju – velika količine vlage u zemlji ispod njene kuće rezultirala je urušavanjem konstrukcije. “Jasno je da kuća sada mora biti izgrađena iz temelja. Stoga molim za pomoć sve one koji brinu o ovakvim slučajevima,” apeluje Svetlana, koja privremeno živi kod prijatelja sa mužem, dvoje male djece i svekrvom.

Rješavanje izazovnih slučajeva poput Svetlaninog zahtijeva koordinirani pristup i odlučne poteze svih uključenih kako bi pomoć stigla do onih kojima je najpotrebnija. Ovo je jasan primjer širih izazova s kojima se suočavaju predstavnici vlasti u BiH koji predvode sveobuhvatni proces oporavka od poplava.

EU Program za oporavak od poplava: Program je pokrenut s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava. Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica. Vrijednost cjelokupnog Programa je 43,52 miliona eura, od čega je 42,24 miliona osigurala Evropska unija. Program implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Za više informacija, posjetite stranicu Programa EU za oporavak od poplava

Europa.ba