Politički i sigurnosni odbor i operativni komandant EUFOR-a posjetili lokaciju za skladištenje municije „Krupa“

Ambasadori i članovi Političkog i sigurnosnog odbora (PSC) i operativni komandant EUFOR-a general Adrian Bradshaw danas su zajedno posjetili lokaciju za skladištenje municije „Krupa“. Nadležni komandant Oružanih snaga BiH ih je informirao o trenutnom stanju lokacije, te o ulogama i odgovornostima svog tima u održavanju sigurnosti lokacije. Delegacija je nakon toga obišla cijeli kompleks.   

Ministar odbrane BIH Zekerijah Osmić  je izrazio dobrodošlicu ambasadorima i članovima Političkog i sigurnosnog odbora i generalu Bradshawu. U njihovoj pratnji je, također, bio i komandant EUFOR-a general-major Dieter Heidecker.

Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH su nadležni za osiguranje sigurnosti na lokacijama za skladištenje oružja i odlaganje viška municije, naoružanja i eksploziva. Njihove aktivnosti su podržane od strane članova međunarodne zajednice, uključujući i EUFOR.

PSC je ove sedmice u BiH kako bi posjetio institucije Evropske unije u Sarajevu. General Bradshaw je, također, u trodnevnoj posjeti tokom koje će pristustvovati na nekoliko sastanaka Odbora te ići u dodatne radne posjete u svojstvu operativnog komandanta EUFOR-a.

Politički i sigurnosni odbor se sastaje na nivou ambasadora kao pripremno tijelo Vijeća Evropske unije. Njegova glavna funkcija je praćenje međunarodne situacije i podrška prilikom definiranja politika u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike (CFSP) uključujući i Zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku (CSDP). Odbor priprema usaglašen odgovor Evropske unije na krizu te vrši političku kontrolu i strateško usmjeravanje.

Europa.ba