Politički i sigurnosni odbor u posjeti Bosni i Hercegovini

Politički i sigurnosni odbor, s predstavnicima svake od 28 zemalja članica Europske unije i Evropske komisije, stigao je danas u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini kako bi se upoznali s činjeničnim stanjem na terenu. Odbor se sastaje u Briselu na ambasadorskoj razini, kao pripremno tijelo za Vijeće Europske unije. Njegove glavne funkcije uključuju praćenje međunarodne situacije te podršku u definiranju politika u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike.
 
Posjeta je započela sastankom u bazi „Butmir“, odnosno sjedištu EUFOR operacije ALTHEA. Tokom prezentacija domaćina, generala Adrian Bradshawa, zapovjednika operacije, i general-bojnika Dieter Heideckera, zapovjednika EUFOR-a, ambasadori i članovi su imali priliku saznati više o radu EUFOR-a na izgradnji kapaciteta i obuci Oružanih snaga BiH. EUFOR-ALTHEA prati i podržava bh. vlasti u obavljanju aktivnosti poput protuminskog djelovanja, vojne i civilne kontrole kretanja naoružanja, municije i eksplozivnih tvari, te upravljanje skladištima oružja i municije. Također, EUFOR podržava napore BiH na održavanju sigurnog okruženja u zemlji.
 
Odbor je potom nastavio s nizom službenih sastanaka s najvišim dužnosnicima Bosne i Hercegovine, članovima Predsjedništva BiH i ministrom vanjskih poslova, dr. Zlatkom Lagumdžijom.
 
Radi uvida u učinke fondova EU u Bosni i Hercegovini, Odbor je posjetio sarajevsku Vijećnicu, koja je obnovljena zahvaljujući sredstvima od devet miliona eura iz fondova EU, kao i značajnim finansijskim doprinosima Austrije, Mađarske i Španjolske. Ambasadori Odbora će se večeras sastati s predstavnicima civilnog društva, medija i predstavnicima međunarodnih organizacija tokom svečanog prijema.
 
U petak 21. novembra, Odbor će iz prve ruke vidjeti aktivnosti koje provode Oružane snage Bosne i Hercegovine na unaprjeđenju skladištenja municije. Potom će nastaviti s posjetom Sajmu zapošljavanja i obrazovanja u Zenici „Naučite, istražite, povežite se“ u organizaciji Ureda specijalnog predstavnika EU i Ambasade Kraljevine Norveške. Nakon sastanka s partnerima u provedbi Program EU za oporavak od poplava, Odbor će se zaputiti u Maglaj gdje će prisustvovati svečanom otvorenju osnovne škole, koja je obnovljena sredstvima EU.
 
Pročitajte mandat i zaduženja Političkog i sigurnosnog odbora ovdje

Europa.ba