Međunarodni Protokol o dokumentovanju i provođenju istraga o slučajevima seksualnog nasilja u sukobima predstavljen u Sarajevu

Više od 300 predstavnika vlasti, pravosuđa, nevladinih udruženja i međunarodnih organizacija prisustvovalo je zvaničnom predstavljanju međunarodnog Protokola o dokumentovanju i istragama seksualnog nasilja u sukobima, na konferenciji održanoj danas u Sarajevu. Konferenciju je otvorio britanski ambasador u BiH, Nj.E. Edward Ferguson, član Predsjedništva BiH, gospodin Bakir Izetbegović i šef Misije OESS-a u BiH, Nj.E. Jonathan Moore.

Protokol je namjenjen onima koji prvi reagiraju na terenu u područjima sukoba i rade na dokumentovanju i istragama silovanja i seksualnog nasilja. Njime se utvrđuju osnovni principi za prikupljanje, dokumentovanje i skladištenje dokaza i informacija seksualnog nasilja kao zločina po međunarodnom pravu. Protokol je razvijen u saradnji ss stručnjacima za rodno i seksualno nasilje, koji dolaze iz razlicitih sektora: medicine, prava, sigurnosti, ljudskih prava i humanitarne oblasti.

Protokol ne obavezuje države i nije pravni instrument. On zapravo predstavlja uputstvo za podršku naporima domaćih i međunarodnih praktičara da dokumentuju seksualno nasilje kao ratni zločin, zločin protiv čovječnosti, odnosno čin genocida. Ovisno o kontekstu, Protokol mogu koristiti državni i nedržavnih akteri, ili oboje.

Preuzmite kompletan Protokol ovdje: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/319054/PSVI_protocol_web.pdf

Europa.ba