Delegacija EU u BiH/EUSR, ambasadori i diplomate zemalja članica EU u posjeti objektima u Bijeljini obnovljenim u sklopu Programa EU za oporavak od poplava

Šef kooperacija pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Melvin Asin, zajedno sa ambasadorom Švedske Fredrikom Schillerom, ambasadoricom Španjolske Maria-Aurorom Mejiom Errasquin, ambasadorom Rumunije Filipom Teodorescom, ambasadorom Hrvatske Ivanom Del Vechiom, šefom Diplomatskog ureda Belgije Jean-Pierre Biebuyckom, zamjenicom šefa Misije Mađarske Anikó Gyengeom, zamjenicom/otpravnicom poslova Češke Republike Klarom von Kriegsheim Kadlecovom i službenicom za razvoj Ambasade Češke Olgom Zdralkovom posjetio je 5. novembra Bijeljinu.

Pored sastanka sa gradskim vlastima, predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH, ambasadori i diplomate posjetili su lokacije u Bijeljini, koji su obnovljene u okviru Programa EU za oporavak od poplava kojeg finansira Evropska unija.

Tokom posjete, gospodin Asin je zvanično otvorio i završene objekte OŠ „Meša Selimović“ i Srednju stručnu školu „Janja“ u Janji, na kojima su radovi na obnovi završeni. Trošak obnove škola iznosio je 177.528,75 eura (347.216,06 KM), a radovi su uključivali nove električne instalacije, rekonstrukciju kotlovnice i instalaciju kotlova na biomasu, te rehabilitaciju sistema grijanja, sanitarnih čvorova, stolariju i podove, te obnovu zidova, dok je za namještaj, didaktički materijal, te sportsku opremu predviđeno dodatnih 18,917.80 eura (37.000 KM).

Ovom prilikom gospodin Asin, ambasadori i diplomate su posjetili radove na OŠ Sveti Sava, dječjem vrtiću “Čika Jova Zmaj”, na kojima su radovi završeni, kao i OŠ Dvorovi gdje su završeni radovi na sportskoj dvorani u okviru EU programa za oporavak od poplava.

„Izuzetno mi je drago vidjeti rezultate EU programa za oporavak od poplava u Bijeljini na licu mjesta, te što te rezultate mogu vidjeti i predstavnici država članica Evropske unije koji su se pridružili posjeti. Naša financijska podrška za oporavak od poplava u Bijeljina očito ima pozitivan uticaj na zajednicu. Također ova pomoć je omogućila lokalnim vlastima da građanima obezbijedi pristup javnim uslugama, a ljudima čiji su domovi bili poplavljeni da se vrate kućama”, rekao je Melvin Asin.

“Hvala Evropskoj uniji, ambasadorima država članica EU na pomoći koju pružaju i pomoći koja predstoji gradu Bijeljini, jednom od najteže pogođenih područja. Zahvaljujući sredstvima EU obnovljeno je mnogo više od ovih škola koje smo posjetili. Nadam se da ćemo uspjeti da obnovimo što više kuća uništenih u poplavama,” kazao je gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić.

Prilikom posjete, gospodin Asin dodijelio je Potvrde o dodjeli bespovratnih sredstava predstavnicima pet malih i srednjih preduzeća iz Bijeljine: Produkt d.o.o. u iznosu od 25.565 eura (50.000 KM); Kiko d.o.o. u iznosu od 38.347 eura (75.000 KM), Energoterm d.o.o. u iznosu od 15.339 eura (30.000 KM); Raševići d.o.o. u iznosu od 51.129 eura (100.000 KM); te Ortodado d.o.o. u iznosu od 10.226 EUR (20.000 KM). Ove firme spadaju u grupu od 56 malih i srednjih preduzeća koja su odabrana nakon Javnog poziva za odabir korisnika pomoći malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini, u sklopu EU Programa za oporavak od poplava.

„Za Evropsku uniju je vrlo važna podrška malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini nakon poplava kao podsticaj za zapošljavanja. Mala i srednja preduzeća su okosnica privrede u ovoj zemlji, isto kao u Španjolskoj, i za nas je ključno podržavati zadržavanje i stvaranje radnih mjesta”, naglasila je Maria-Aurorom Mejiom Errasquin, ambasadorica Španjolske u Bosni i Hercegovini.

„Šteta koju je pretrpjela naša kompanija tokom majskih poplava je bila više od milion maraka. U ovom trenutku svaka donacija je više nego dobrodošla, kako meni, tako i drugim dobitnicima ovog granta. Naša kompanija dobila sredstva u iznosu 60.000 KM, koja ćemo usmjeriti u nabavku sirovine, što nam je trenutno najbitnije kako bi revitilazirali proizvodnju. Uprkos štetama koje smo pretrpjeli, uspjeli smo zadržati sve radnike, čak smo zaposlili i novih pet i vratiti kapacitet proizvodnje na 95 posto,“ istakao je Miloš Rašević, predstavnik kompanije Rašević doo iz Bijeljine.

Ukupni planirani budžet za Bijeljinu u okviru EU Programa za oporavak od poplava trenutno iznosi 3.012.760,00 eura (5.892.447,00 KM), te uključuje obnovu 13 javnih objekata (11 škola, 1 vrtić te centar za socijalni rad, 552 stambena objekta i 1 most).

Program EU za oporavak od poplava pokrenut je sa ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava. Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socioekonomski oporavak lokalnih zajednica. Vrijednost cjelokupnog programa je 43,52 miliona eura, od čega je 42,24 miliona osigurala Evropska unija.

Ova pomoć EU je dio sredstava za koje se Evropska unija obavezala na Donatorskoj konferenciji u Briselu u julu. Aktivnosti su biti usmjerene na rekonstrukciju 4,000 stambenih objekata za oko 14,000 građana, obnovu ključnih javnih usluga i infrastrukture (uključujući škole, zdravstvene ustanove, vodovod i kanalizaciju, te manje puteve i mostove) na 50 lokaliteta, kao i pružanje pomoći da se zadrži i otvori oko 2,000 radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama.

Program implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Za više informacija, posjetite stranicu
Programa EU za oporavak od poplava

Europa.ba