Utisci Jovice Katića o učešću u Programu posjete Evropskoj uniji

Jovica Katić rođen je 1978. godine u Sarajevu, gdje je završio i osnovnu i srednju školu, te diplomirao na Fakultetu kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Od 2007. godine zaposlen je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PS BiH), najprije na poziciji stručnog saradnika u Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost, a nakon toga i stručnog savjetnika za informisanje u Sektoru za odnose sa javnošću PS BiH. Pored navedenog, obavlja i funkciju sekretara Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, sa kojom je, u saradnji sa predstavnicima Delegacije EU u BiH, aktivno radio na izmjenama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. U septembru 2014. godine posjetio je Brisel i Strazbur u okviru EU programa posjetitelja (EUVP), koji ima za cilj omogućiti mladim liderima, potencijalnim liderima u vladi, politici, medijima i drugim oblastima iz zemalja koje nisu članice EU da posjete institucije EU te povećaju uzajamno razumijevanje između stručnjaka iz zemalja van EU i njihovih EU kolega.

EU Program posjetitelja (EUVP) Vam je iz prve ruke pružio priliku da se podrobnije upoznate sa ciljevima Evropske unije, njenim politikama, institucijama i ljudima. Kako je posjeta ostavila dojam na Vas?

EUVP predstavlja vrlo dinamičan, interaktivni program koji je kreiran isključivo u skladu sa prirodom poslova koje njegovi polaznici obavljaju u institucijama u kojima su zaposleni. Tokom svoje karijere imao sam priliku da prođem kroz veći broj različitih vidova poslovnih treninga i seminara, koji su organizovale eminentne međunarodne organizacije. Želim naglasiti da EUVP definitivno spada u jedan od najbolje organizovanih programa obuke na kojima sam do sada učestvovao. S druge strane, EUVP mi je u mnogo pomogao da se kroz neposredne kontakte, koje sam tokom njegovog trajanja imao sa različitim ljudima u Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji, upoznam sa praktičnim radom i politikama ovih institucija, te da ostvarim jednu široku mrežu partnerskih kontakata koja ima nemjerljiv značaj za moj budući rad na svakodnevnim poslovima i zadacima koje obnašam u PS BiH.

Također cilj posjete je bio i povećanje uzajamno razumijevanje između stručnjaka iz zemalja izvan EU i njihovih kolega iz EU. Da li vide u skoroj budućnosti BiH u Evropskoj uniji?

Naravno, nezaobilazna tema tokom svih ovih sastanaka bio je napredak Bosne i Hercegovine (BiH) i ispunjavanje pojedinačnih obaveza naše zemlje na putu EU integracija. Poslanici Evropskog parlamenta, s kojima sam imao prilike razgovarati tokom trajanja ovog Programa, kao i kolege koje su zaposlene u ovoj instituciji, najprije očekuju da se, nakon nedavno održanih Opštih izbora u BiH, u najskorije vrijeme formira vlast na svim nivoima. S tim u vezi, naročito je naglašena potreba za budućom proaktivnom ulogom novog saziva Vijeća ministara i PS BiH na putu EU integracija naše države, sa posebnim akcentom na punu implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju „Sejdić-Finci“. Pored navedenog, istaknuto je da vlasti na svim nivoima u BiH pod hitno moraju uspostaviti funkcionalan mehanizam koordinacije, kako bi se osiguralo efikasno prenošenje, primjena i provođenje zakona EU, te kako bi država mogla jednoglasno nastupati u pitanjima koja se tiču njenih EU integracija. Ukoliko nova vlast u BiH u periodu koji je pred nama uspješno odgovori ovim zahtjevima, mišljenja sam da uskoro možemo očekivati zahtjev naše zemlje za punopravnim članstvom u EU, a neposredno nakon toga i dobijanje službenog statusa kandidata za članstvo u EU. Obzirom da proces proširenja EU nije završena priča, kao i obzirom na to da zemlje punopravne članice EU našu državu vide kao buduću članicu Evropske porodice, moram istaći da sa posebnim optimizmom gledam na efikasan prolazak BiH kroz sve faze pregovora sa EU.

Kroz ovaj program imali ste priliku upoznati brojne kompetentne osobe u Evropskoj komisiji. Po Vašem mišljenju koji su neophodni koraci da Bosna i Hercegovina prevaziđe prepreke u procesu evropskih integracija i konačno krene naprijed?

Gotovo svi razgovori koje sam imao sa ljudima zaposlenim u službama i uredima Evropske komisije u Briselu u određenom dijelu ticali su se ispunjavanja obaveza BiH po pitanju posljednjeg Izvještaja o napretku naše zemlje, kao dijela paketa proširenja. U skladu sa poslovima koje obavljam u okviru Sekretarijata PS BiH, fokus svog interesovanja stavio sam na pitanje statusa naše države na polju poboljšanja opšte sigurnosti građana, te efikasne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

S tim u vezi, sagovornici koji su dolazili iz reda različitih eksperata zaposlenih u Evropskoj komisiji mišljenja su da je BiH postigla ograničen napredak u unapređenju reformi za smanjenje korupcije, uz ocjenu da ovaj problem i dalje ima jak uticaj na cijeli javni sektor u našoj zemlji, što je naročito vidljivo u područjima pružanja usluga i pristupa zapošljavanju. Također, naveli su da neefikasan pravosudni sistem u BiH, uzimajući pri tome naročito u obzir istrage i presuda u krivičnim predmetima iz oblasti korupcije, predstavlja jedan od glavnih problema u povećanju učešća inostranih investicija u BiH. Pravni okvir definisan je dostatnim, dok je implementacija zakona ocijenjena slabom i nedosljednom. Želim da vjerujem da će institucije vlasti u našoj zemlji u periodu koji je pred nama ubrzano raditi na provedbi sistemskih reformi koji se tiču EU integracija BiH, a kojima će se otkloniti trenutne poteškoće navedene od strane Evropske komisije u Izvještaju o napretku BiH za ovu godinu.

EUVP je predviđen za mlade lidere iz zemalja koje nisu članice Evropske unije koliko će ova posjeta uticati na vaš budući rad?

EUVP mi je u mnogome pomogao da se preciznije upoznam sa cjelokupnim tokom zakonodavnog procesa u institucijama EU, a od kolega iz Evropskog parlamenta u velikoj mjeri sam upoznat sa organizacionom strukturom, kao i o procedurama koje se primjenjuju kroz Poslovnik o radu ove institucije. U odvojenim razgovorima sa poslanicima Evropskog parlamenta, također, upoznao sam se organizacijom i radom poslaničkih klubova, te sa procesom donošenja odluka kako na plenarnim sjednicama, tako i na sjednicama pojedinih radnih tijela – komisija Evropskog parlamenta.

Prilikom formiranja novog saziva Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije PS BiH, naučene lekcije i iskustva koja sam stekao prilikom učešća na EUVP podijelit ću sa svim članovima ove Komisije, kako bi se u budućem periodu dodatno ojačali parlamentarni kapaciteti u jačanju upravljanja sistemom borbe protiv korupcije u BiH. S druge strane, cijenim da će moje učešće u ovom programu imati za rezultat dodatno poboljšanje saradnje između predstavnika Delegacije EU sa poslanicima i delegatima oba doma PS BiH na polju prevencije i borbe protiv korupcije, kao jednom od najbitnijih pitanja koja se tiču procesa EU integrisanja BiH u narednom periodu.

Europa.ba