EU Program za oporavak od poplava u akciji

Program EU za oporavak od poplava se zasniva na Procjeni potreba za oporavkom, koju su pripremile domaće institucije uz pomoć Evropske unije, Ujedinjenih nacija i Svjetske banke. Pokrenut je sa ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć nakon majskih poplava stigne do najugroženijih. Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica. Vrijednost cjelokupnog programa je 43,52 miliona eura, od čega je 42,24 miliona osigurala Evropska unija. Program provode Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).’

Zahvaljujući programu nova školska godina zvanično je počela za 2.300 učenika Srednjoškolskog centra u Doboju 22. septembra. Centar je pretrpio ogromnu štetu tokom katastrofalnih poplava u maju ove godine, te je saniran u sklopu Programa za oporavak od poplava Evropske unije. Vrijednost investicije iznosi 2.3 miliona KM. Srednjoškolski centar Doboj se sastoji od četiri škole – elektro-saobraćajne, ekonomsko-trgovinske, tehničke, te ugostiteljske. Centar predstavlja prostorno najveći objekat koji se sanira kroz Program za oporavak od poplava EU. Nakon vrtića “Majke Jugović”, ovo je druga obrazovna ustanova u Doboju koja je počela sa radom u proteklih sedam dana zahvaljujući pomoći Evropske unije.

Šokantne slike Doma zdravlja Maglaj, koji je vodena bujica opustošila sve do drugog sprata, obišle su svijet u maju 2014. godine. Slika je danas značajno drugačija. Program EU za oporavak od poplava finansira užurbane građevinske radove i očekuje se skori završetak. Ovo će osigurati građanima Maglaja pristup zdravstvenoj zaštiti u najkraćem mogućem roku, što je omogućila pomoć Evropske unije.

UNDP koji provodi Program zadovoljan je napretkom radova u vrijednosti od gotovo jedan milion KM, koji su započeli početkom septembra. „Radovi se odvijaju u tri smjene. Budući da priroda određenih radova zavisi o vremenskim prilikama, moramo biti strpljivi i ne dovesti u pitanje kvalitet radova,“ kaže Siniša Ubiparipović, šef UNDP-a u Doboju.

25. septembra šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Peter Sorensen svečano je otvorio Osnovnu školu „Šamac“ u Šamcu, obnovljenu u okviru Programa oporavka od poplava koji finansira Evropska unija. Škola je pretrpjela teška oštećenja tokom poplava u maju 2014. godine. Radovi na obnovi i sanaciji uključuju nove električne instalacije, postavljanje novog sistema za grijanje i sanitarnih čvorova, postavljanje novih podova, zamjenu stolarije, kao i renoviranje zidova i postavljanje termoizolacione fasade.

„Sanacija šteta bi bila nemoguća bez pomoći Evropske unije nakon katastrofalnih poplava u maju ove godine“, naglašava direktor OŠ „Šamac“ Slobodan Čeliković. „Nikada nećemo zaboraviti ovu velikodušnu gestu Evropske unije“.

Ukupna vrijednost investicije Evropske unije za obnovu škole iznosi 343.038,92 eura (670.925,82 KM).

„Kroz Program EU za oporavak od poplava, Evropska unija pomaže u rješavanju najvažnijeg pitanja za one čiji su životi pogođeni poplavama u Bosni i Hercegovini, a to je normalizacija životnih uslova što je prije moguće. Finansiramo obnovu ključne infrastrukture, poput škola i domova zdravlja, te omogućavamo ponovno uspostavljanje vitalnih javnih usluga“, istakao je ambasador Sorensen.

Ukupni budžet programa za sanaciju javnih objekata u Šamcu iznosi 2,6 miliona eura (5,15 miliona KM), a uključuje obnovu tri škole, zgradu javne uprave, kao i Dom zdravlja i obnovu Centra za socijalnu zaštitu. Osim toga, na području je predviđena popravka i do 300 privatnih stambenih jedinica pogođenih poplavama uz pomoć finansijskih sredstava EU.

U obnovljenoj zgradi područne škole u Gomjenici kod Prijedora, 2. oktobra je ponovno počela nastava, čime je završilo putovanje autobusom do centralne škole za 110 đaka u šest odjeljenja od prvog do petog razreda. Objekat koji je pretrpio značajne štete u majskim poplavama, obnovljen je u okviru Programa.

“Zgrada područne škole je rekonstruisana u okviru EU Programa za oporavak od poplava, te je na taj način 110 učenika dobilo izuzetne uslove za rad i postizanje brojih rezultata, stoga Evropskoj uniji dugujemo posebnu zahvalnost za renoviranje ovog objekta”, rekla je Sanja Munjiza, direktorica Osnovne škole “Branko Ćopić”.

Trošak obnove iznosio je 138,500 KM (70,850 EUR), a radovi su uključivali zamjenu stolarije i podova, postavljanje novih sanitarnih čvorova, obnovu zidova i krova, kao i novu fasadu.

“Ponovno otvaranje ove škole je još jedan primjer koji pokazuje na koji način EU Program za oporavak od poplava pomaže zajednicama da povrate pristup vitalnim javnim uslugama nakon poplava i kako finansijska podrška građana Evropske unije mijenja stvari u svakodnevnim životima ljudi pogođenih poplavama. Naš Program ostvaruje slične rezultate širom Bosne i Hercegovine, gdje su već završeni radovi na 33 javna objekta koji su stavljeni u funkciju i dati na raspolaganje zajednicama u područjima koja su pretrpjela štete tokom poplava”, rekao je gosp. Giulio Zanni, šef banjalučkog Ureda EU Delegacije u BiH.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini dr Renzo Daviddi 17. Oktobra svečano je otvorio JU „Mješoviti srednjoškolski centar Maglaj“ i JU Gimnaziju „Edhem Mulabdić“ u Maglaju, obnovljene u okviru Programa EU za oporavak od poplava koji finansira Evropska unija. Škola je pretrpjela teška oštećenja tokom poplava u maju 2014. godine. Radovi na obnovi i sanaciji zahvaljujući sredstvima Evropske unije uključuju nove električne instalacije, postavljanje novog sistema za grijanje i sanitarnih čvorova, postavljanje novih podova, zamjenu stolarije, renoviranje zidova i postavljanje termoizolacione fasade, te obnovu krova. Ukupna vrijednost investicije Evropske unije za obnovu škole iznosi 339.733,78 eura (664.461,51 KM).

„Implementirani projekat Evropske komisije za našu školu je u ovom trenutku usrećio preko 3.000 osoba, od toga oko 1.000 učenika, oko 2.000 roditelja i oko 100 uposlenika, a ta brojka u budućnosti će se iz godine u godinu povećavati. Ulagati u odgoj i obrazovanje znači ulagati u budućnost države, to su članice Evropske unije davno shvatile. Nadam se da ćemo i mi u Bosni i Hercegovini to ubrzo shvatiti i prestati doživljavati obrazovanje kao potrošačku kategoriju,“ rekao je direktor JU Mješovita srednja škole Maglaj Ermin Tanković.

Ova pomoć EU je dio sredstava za koje se Evropska unija obavezala na Donatorskoj konferenciji u Briselu u julu. Aktivnosti su usmjerene na rekonstrukciju 4,000 stambenih objekata za oko 14,000 građana, obnovu ključnih javnih usluga i infrastrukture (uključujući škole, zdravstvene ustanove, vodovod i kanalizaciju, te manje puteve i mostove) na 50 lokaliteta, kao i pružanje pomoći da se zadrži i otvori oko 2,000 radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama.

Europa.ba