Socioekonomske potrebe građana moraju biti prioritet svih razina vlasti

„Sporazum za rast i zapošljavanje, predstavljen 24. jula, trebao bi biti temelj za hitne ekonomske reforme i Nacionalni program ekonomske reforme koji Bosna i Hercegovina treba pripremiti početkom 2015. godine“, istakao je danas u Sarajevu Georg Ziegler, zamjenik šefa Sekcije za Bosnu i Hercegovinu u Generalnoj direkciji za proširenje Europske komisije, prilikom predstavljanja nalaza iz Izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine za 2014. godinu članovima poslovne zajednice u BiH.

Georg Ziegler je dodao da Europska komisija očekuje da će nakon ulaska Hrvatske u EU Bosna i Hercegovina što hitnije prilagoditi odredbe Privremenog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na osnovu tradicionalne trgovine između dvije zemlje.

„Kao što su pokazali socijalni prosvjedi početkom 2014. godine, rješavanje socioekonomskih potreba građana mora biti prioritet svih razina vlasti, a posebno rješavanje izrazito visoke stope nezaposlenosti mladih i pružanje pomoći onima kojima je potrebna“, naglasio je Ziegler.

Europska unija se redovno konzultira s predstavnicima bh. društva, uključujući i poslovnu zajednicu, a njihovo važan doprinos se uzima u obzir prilikom pripreme godišnjih izvještaja o napretku za zemlje koje se žele pridružiti Europskoj uniji.

Europa.ba