EU u BiH učestvuje u radu posmatračkih timova na izborni dan

Nedjelja, 12. oktobar izborni je dan u Bosni i Hercegovini, sa 3.270 000 birača registrovanih sa pravom glasa. Biraju članove tročlanog BiH Predsjedništva, poslanike u državnom Parlamentu, poslanike u Parlamentima entiteta, predsjednika Republike Srske, i Skupštine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ured Specijalnog predstavnika EU i Delegacija Evropske unije organizovali su posmatračke timove koji su posjetili biračka mjesta diljem zemlje i uredno šalju izvještaje o sprovođenju izbora. Više od 80 uposlenika zajedno sa osobljem iz ambasada zemalja članica EU akreditovanih u Bosni i Hercegovini rade kao posmatrači. Izbore prati 5760 posmatrača akreditovanih od strane Centralne izborne komisije, ulkjučujući i 3300 domaćih posmatrača Pod lupom i 552 međunarodnih posmatrača.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen posjetio je biračka mjesta u Petrovićima (RS) i Koševsko brdo (FBiH), susreo se članovima izbornih komisija, biračima i posmatračima. Zamjenik šefa Delegacije EU dr Renzo Daviddi posjetio je biračka mjesta na Ilidži (FBiH), i u Kiseljaku (FBiH). Tokom dana ambasador Sorensen posjetio je i sjedište organizacije Pod lupom, koalicije civilnog društva sa ogromnim brojem domaćih posmatrača.

Ambasador Sorensen je izjavio:

“Uvijek mi je korisno i zanimllivo posjetiti biračka mjesta diljem zemlje gdje na licu mjesta vidim kako protiču sami izbori. Drago mi je da je pored međunarodnoh posmatrača prisutan i veliki broj domaćih posmatrača širom Bosne i Hercegovine. Izuzetno cijenimo njihove napore. Poštujem rad i napore koalicije Pod lupom, s ciljem da građane informišu o izbornom procesu, a žellim se zahvaliti i Centralnoj izbornoj komisiji na trudu uloženom u pripremi izbora. Naravno da ćemo detaljnije informacije imati tokom sedmice.

Ko god bude izabran nakon ovih izbora moraće se pozabaviti velikim izazovima: potrebna je ekonomska reforma kao i rješenje pitanja unutarnje koordinacije kako bi zemlja mogla da sa EU razgovara jednim glasom.”

Za više detalja o Pod lupom: www.podlupom.org
Za više detalja o Centralnoj izbornoj komisiji BiH: www.izbori.ba

Europa.ba