EU finansira izgradnju stambenih jedinica za romske porodice

Svečanost povodom početka izgradnje stambenih jedinica za romske porodice u okviru projekta kojeg finansira EU “Roma Action” održana je u Bihaću 9. oktobra.

Svečanosti su prisustvovali šef Ureda Delegacije EU u Banjoj Luci, g. Giulio Zanni, načelnik općine Bihać, g. Emdžad Galijašević, premijer USK, g. Hamdija Lipovača, direktor Hilfswerk Austria International za BiH, gđa. Suzana Jašarević , direktor ASB-a za jugoistočnu Europu, g. Elmir Bojadžić, te predsjednik Udruženja “Kali Sara”, g. Dervo Sejdić.

Projekat “Roma Action” podržava socioekonomsku uključenost Roma u BiH kroz stambeno zbrinjavanje, socioekonomske mjere s proaktivnim učešćem lokalnih vlasti i ostalih zainteresiranih strana, a finansira ga Europska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2011 ) u iznosu od 2,5 miliona eura i sufinansiraju lokalne vlasti u iznosu od 545.037 eura. Ukupno je predviđena obnova i izgradnja 152 stambene jedinica za romske porodice u sklopu projekta. Projekat provodi Hilfswerk Austria International, u partnerstvu s Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland eV (ASB) i Udruženjem “Kali Sara – Crna Sara”.

Općina Bihać je jedna od četrnaest općina u projektu koje snažno podržavaju socijalnu uključenost Roma kroz stambeno zbrinjavanje. Općina je osigurala sve preduslove za početak gradnje zgrade sa 12 stanova za romske porodice koje su beskućnici, na principu socijalnog stanovanja. Općina učestvuje u projektu s 91.000 KM. Unsko-sanski kanton izdvaja 80.000 KM za dvije projektne općine iz Kantona, a Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica sa 100.000 KM za jedanaest projektnih općina u Federaciji BiH.

Europa.ba