Zajednička izjava EU i BiH nakon 7. sastanka Privremenog odbora u Sarajevu

Predstavnici Evropske komisije (Komisije) u ime Evropske unije i Bosne i Hercegovine (BiH) sastali su se 25. i 26. septembra 2014. u Sarajevu na 7. sastanku Privremenog odbora u okviru Privremenog sporazuma (PS) i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Evropske unije i BiH. Sastankom je predsjedavala gđa. Nevenka Savić (direktorica Direkcije za evropske integracije BiH), a kopredsjedavao g. Jean-Eric Paquet, direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji.

Delegacija EU je podsjetila na zaključke Vijeća o potrebi da BiH hitno provede presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci. Komisija je izrazila žaljenje što je morala prekinuti svoje stalne napore u smislu pomoći u pronalaženju rješenja s obzirom na nedostatak spremnosti na kompromis.

Obje delegacije saglasne su da je neophodno uspostaviti učinkovit i efikasan mehanizam koordinacije za pitanja EU koji je neophodan za uspješnu interakciju s EU i apsorpciju sredstava EU u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II).

Delegacija EU je izrazila razočaranje zbog zastoja u pregovorima u vezi prilagođavanja Protokola SSP-a/PS-a između EU i BiH u vezi sa pristupanjem Hrvatske, a koji se odnose na tradicionalnu trgovinu između BiH i Hrvatske. Komisija je podsjetila na svoj prijedlog da ne produži autonomne trgovinske mjere za BiH od 2016. godine ako se do tada ne postigne dogovor.

Delegacija BiH ponovila je stav potvrđen u Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH, i izrazila razočarenje zbog prijedloga Komisije za neproduženje Autonomnih trgovinskih mjera od 2016. ukoliko dogovor ne bude postignut. Bh. delegacija ponovila je opredjeljenje da aktivno sudjeluje u razgovorima s ciljem pronalaska obostrano prihvatljivog rješenja, čim za to budu stvoreni uslovi.

Obje delegacije su se složile da BiH treba do kraja provesti zakonodavstvo u oblasti ljudskih prava i adekvatno riješiti kršenja ljudskih prava, kao što su govor mržnje i zločin iz mržnje usmjereni prema članovima LGBTI zajednice. Delegacija EU je naglasila važnost slobode izražavanja i jačanje slobode medija.

Delegacija EU je zadovoljna napretkom u vezi stambenih potreba i građanske registracije Roma, te pozdravila trenutno predsjedavanje BiH Dekadom Roma.

Obje delegacije su saglasne da nastave pozitivan rad u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu i dodatnih pitanja vladavine prava, s posebnim naglaskom na politiku borbe protiv korupcije i anti-diskriminacijskog zakonodavstva.

Delegacija BiH je prezentovala ažurirane podatke o mjerama koje provode vlasti u BiH kako bi se spriječila zloupotreba bezviznog režima i o mjerilima koja se tiču viza, koja i dalje zahtijevaju djelovanje. U tom smislu, zabilježeni su određeni pozitivni elementi (npr. u području sigurnosti granica i azila). Komisija je naglasila da vlasti u BiH trebaju i dalje nastaviti provoditi sistematične mjere za borbu protiv negativne pojave očigledno neosnovanih zahtjeva za azil u zemljama članicama EU i zemljama pridruženim šengenskom sporazumu.

Delegacija BiH je izvijestila o nedavnom usvajanju Globalnog okvira za fiskalne politike 2015-2017.

Delegacija EU je pozdravila široku društvenu podršku za “Pakt za rast i zapošljavanje”, koji se bavi ozbiljnim strukturalnim ekonomskim problemima u BiH i izrazila svoje očekivanje da će se nakon oktobarskih izbora predložene reforme hitno pokrenuti na relevantnim nivoima vlasti u BiH.

Delegacija EU je pohvalila nesmetan završetak faze popisivanja u popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH u oktobru 2013. godine i pozvala BiH da završi fazu obrade podataka u skladu s dogovorenom vremenskim rasporedom. Pozvala je BiH da pronađe rješenje u pogledu pravnog okvira za poljoprivredni popis, koji bi trebalo uskoro provesti.

Delegacija EU je pozdravila činjenicu što je BiH uzela u obzir određenu zabrinutost Komisije u vezi s izmijenjenim Zakonom o akcizama, ali je naglasila da definicija nezavisnih malih pivara koje imaju koristi od nižih akciznih stopa nije u skladu sa acquis-em EU i predstavlja potencijalnu trgovinsku barijeru. Pozdravila je uvođenje akciza na rezani duhan.

Delegacija EU je izrazila žaljenje što nije postignuto dovoljno napretka u fitosanitarnom sektoru, kako bi se omogućio izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Potrebno je hitno riješiti kontinuirane nedostatke, koje je u području veterine i sigurnosti hrane identifikovao Ured za hranu i veterinarstvo Evropske komisije, a koji se odnose kako na zakonodavstvo tako i na administrativne kapacitete.
 
Što se tiče Neumskog koridora, Komisija je pozvala BiH da ukine instrukcije o sistematskim carinskim kontrolama na granicama prema Hrvatskoj i da se zajedno sa Hrvatskom pronađe odgovarajuća rješenja.

Delegacija BiH ponovila je stajalište da važeća instrukcija ne predstavlja prepreku nesmetanom prolazu, s obzirom da se uzimaju samo podaci za registrovanje robe koja ulazi u BiH. Bh. delegacija opredijeljena je da nastavi razgovore o ovom pitanju sa Republikom Hrvatskom.

Delegacija EU cijeni napredak BiH u području zaštite prava intelektualnog, industrijskog i trgovačkog vlasništva te je pozvala BiH da pojača napore na provođenju tih prava.

Delegacija BiH je izvijestila o naporima u području državne pomoći i anti-trust zakonodavstva. Komisija je pozvala nadležna tijela da obezbijede odgovarajuća sredstva i to posebno za Vijeće za državnu pomoć kojem nedostaju finansijska sredstva.

Delegacije su razmijenile mišljenja o situaciji na tržištu energije u BiH i odgovarajućim zakonskim i administrativnim inicijativama. Komisija je pozdravila što je BiH uspjela da ponovo osposobi Kompaniju za prijenos električne energije Elektroprenos (TRANSCO). Međutim, raspodjela neto prihoda koji prelaze 100 miliona KM predstavlja jasno kršenje sporazuma sa Komisijom postignutog na sastanku početkom 2014. Komisija je također pozvala BiH da poštuje svoje obaveze iz Ugovora o energetskoj zajednici, posebno u sektoru gasa u kojem je zapaženo ozbiljno i stalno kršenje obaveza.

Delegacija EU je u vezi Južnog toka naglasila da je BiH, kao potpisnica Ugovora o energetskoj zajednici, dužna da predloženi međudržavni sporazum s Ruskom Federacijom, prije svega, u potpunosti uskladi sa važećim zakonodavstvom EU.

Komisija je predočila stanje u pogledu usvajanja Indikativnog strateškog dokumenta i Godišnjeg akcionog programa za 2014. Komisija je podsjetila BiH da je uspostavljanje efikasnog mehanizma saradnje u pitanjima EU također bitno i za IPA-u.
Obje strane su se dogovorile o planu za sljedeći sedmi ciklus sastanaka pododbora što predstavlja važan element u održavanju bliskog dijaloga.

Europa.ba