Ambasador Sorensen otvorio obnovljenu Osnovnu školu „Šamac“ u Šamcu i posjetio gradilišta u okviru Programa EU za oporavak od poplava u Domaljevcu

U četvrtak, 25.09.2014. godine, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Peter Sorensen svečano je otvorio Osnovnu školu „Šamac“ u Šamcu, obnovljenu u okviru Programa oporavka od poplava koji finansira Europska unija. Škola je pretrpjela teška oštećenja tokom poplava u maju 2014. godine. Radovi na obnovi i sanaciji zahvaljujući sredstvima Europske unije uključuju nove električne instalacije, postavljanje novog sistema za grijanje i sanitarnih čvorova, postavljanje novih podova, zamjenu stolarije, kao i renoviranje zidova i postavljanje termoizolacione fasade. Ukupna vrijednost investicije Europske unije za obnovu škole iznosi 343.038,92 eura (670.925,82 KM).

„Kroz Program EU za oporavak od poplava, Europska unija pomaže u rješavanju najvažnijeg pitanja za one čiji su životi pogođeni poplavama u Bosni i Hercegovini, a to je normalizacija životnih uslova što je prije moguće. Finansiramo obnovu ključne infrastrukture, poput škola i domova zdravlja, te omogućavamo ponovno uspostavljanje vitalnih javnih usluga“, istakao je ambasador Sorensen.

„Sanacija šteta bi bila nemoguća bez pomoći Europske unije nakon katastrofalnih poplava u maju ove godine“, naglašava direktor OŠ „Šamac“ Slobodan Čeliković. „Nikada nećemo zaboraviti ovu velikodušnu gestu Europske unije“.

Ukupni budžet programa za sanaciju javnih objekata u Šamcu iznosi 2,6 miliona eura (5,15 miliona KM), a uključuje obnovu tri škole, zgradu javne uprave, kao i Dom zdravlja i obnovu Centra za socijalnu zaštitu. Osim toga, na području je predviđena popravka i do 300 privatnih stambenih jedinica pogođenih poplavama uz pomoć finansijskih sredstava EU.

Posjeta je nastavljena obilaskom lokacija radova na području općine Domaljevac u Posavskom kantonu, a koje je također finansirala Europska unija, uključujući i Dom zdravlja u Domaljevcu/Šamcu (investicija Europske unije u iznosu od 36.108,84 eura – 70.622,76 KM) i obdaništa Domaljevac (investicija Europske unije u iznosu od 70.092,83 eura – 137.089,66 KM).

Europska unija je osigurala značajna finansijska sredstva kao pomoć Posavskom kantonu u prevazilaženju posljedica poplava. Ukupna predviđena podrška Europske unije za Posavski kanton u ovom trenutnu iznosi preko 2,8 miliona eura (5,5 miliona KM), a uključuje obnovu škola i drugih javnih objekata, kao i planirane radove na sanaciji i do 480 privatnih stambenih jedinica.

„Tokom posjeta imao sam priliku da iz prve ruke vidim koristi i pomoć Europske unije stanovništvu na području Šamca i Domaljevca. Danas, s otvaranjem OŠ „Šamac“, već smo završili popravku 23 javna objekta u područjima pogođenim poplavama širom zemlje, što pokazuje da naša podrška ima direktan utjecaj na živote građana. Želim se zahvaliti svima onima koji naporno rade na terenu kako bi završili započete projekte. Naša finansijska podrška i opipljivi rezultati Programa šalju jasnu poruku svima koji se bore s posljedicama poplava a to je da je Europska unija uz vas i da je tu da vam pomogne na putu oporavka“, istakao je ambasador Sorensen na kraju posjete.

Program EU za oporavak od poplava pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava. Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socioekonomski oporavak lokalnih zajednica. Vrijednost cjelokupnog programa je 43,52 miliona eura, od čega je 42,24 miliona osigurala Evropska unija.

Ova pomoć EU je dio sredstava za koje se Evropska unija obavezala na Donatorskoj konferenciji u Briselu u julu. Aktivnosti su biti usmjerene na rekonstrukciju 4,000 stambenih objekata za oko 14,000 građana, obnovu ključnih javnih usluga i infrastrukture (uključujući škole, zdravstvene ustanove, vodovod i kanalizaciju, te manje puteve i mostove) na 50 lokaliteta, kao i pružanje pomoći da se zadrži i otvori oko 2,000 radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama. Program implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Za više informacija, posjetite stranicu Programa EU za oporavak od poplava

Europa.ba