Matuella: VSTV je odgovorno za osiguravanje najviših standarda u sudstvu BiH

Šefica odjeljenja za Bosnu i Hercegovinu u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Michela Matuella posjetila je Sarajevo krajem mjeseca septembra. Sastala se 24. septembra sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milanom Tegeltijom.

Matuella je istakla da je VSTV ključna institucija za koherentnost sudstva širom BiH i da je odgovorno za garantiranje njegove neovisnosti, odgovornosti i efikasnosti. ”VSTV je odgovorno za osiguravanje najviših standarda u sudstvu BiH i EU je, i putem Struktisanog dijaloga između EU i BiH o pravosuđu i dodatnim pitanjima vladavine prava, jasno stavila do znanja da je integritet VSTV-a od najveće važnosti za očuvanje stabilnosti institucija koje garantuju vladavinu prava”, rekla je šefica odjeljenja.

Matuella je naglasila da je osiguranje odgovornosti jedan od prvih izazova koji treba rješavati putem jačanja efikasnosti disciplinskih postupaka i provođenjem pravila o sukobu interesa koje je nedavno usvojio VSTV.

Šefica odjeljenja je pohvalila VSTV za dosadašnju odličnu saradnju, dodajući da to očekuje i u radu sa novim predsjednikom Milanom Tegeltijom i Sekretarijatom VSTV-a.

Europa.ba