Obnovljene dvije škole u Šamcu kroz Program EU za oporavak od poplava

U Šamcu na sjevernoj granici Bosne i Hercegovineovih dana se ponovo čuje dječija graja i radost. Razlog njihove uzbuđenosti je početak nove školske godine i sanacija školskih prostorija uništenih u majskim poplavama uz pomoć Evropske unije.

„Sjajno je vratiti se u školu i vidjeti se s drugovima nakon tri mjeseca,” kaže Dejan, koji pohađa četvrti razred osnovne skole. Sandra, koja ove godine započinje srednjoškolsko obrazovanje, ističe kako zgrada škole izgleda lijepo. „Sve je tako čisto, sve je novo, prosto miriše na svježinu. Nadam se da će i za nas ovo biti svjež i novi početak.”
 
Sanaciju objekata Osnovne škole „Šamac” i Srednje škole nazvane po Nikoli Tesli finansirala je Evropska unija u vrijednosti od oko 1,4 miliona KM kroz Program za oporavak od poplava. Na listi za sanaciju su i gradsko dječije obdanište i Dom zdravlja. „Izuzetno nam je drago da je prijeko potrebna pomoć građanima Šamca osigurana kroz ovaj Program,” kaže Andy McGuffie, portparol Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU.
 
Poplave su nanijele veliku štetu Šamcu i njegovim građanima. „Visina vode je na određenim mjestima prelazila dva i pol metra, a gradska infrastruktura, uključujući i zgrade škola, su se 12 dana praktično namakale u vodi,“ ističe Slobodan Čeliković, direktor Osnovne škole „Šamac”.
 
Osnovna i srednja škola u Šamcu dijele školsko igralište, ali i istu sudbinu nakon poplava – voda je u potpunosti uništila prizemne prostorije, uključujući cjelokupni kabinetski i bibliotečki fond. Zato je bilo neophodno sanirati sve kabinete, zamijeniti unutrašnju i vanjsku stolariju, kao i instalacije i sistem za grijanje. Sanirani su i školska sportska dvorana i igralište.
 
„Zahvaljujući finansijskim sredstvima Evropske unije, uspjeli smo da prostorije velikim dijelom osposobimo i počnemo sa nastavnim procesom 1. septembra. Radovi se nastavljaju na sanaciji krova osnovne škole i dijela vanjskih zidova, koji se još suše,“ dodaje Čeliković, zahvalivši svima koji su doprinijeli da djeca iz Šamca nastave školovanje.

Ukupna vrijednost Programa EU za oporavak od poplava je 43,52 miliona eura, od kojih EU sufinansira 42,24 miliona eura, pruža pomoć poplavama pogođenim područjima u BiH. Program implementiraju UNDP, UNICEF i IOM.

Za više informacija, posjetite stranicu Programa EU za oporavak od poplava

Europa.ba