EU obnavlja sistem za grijanje učenika iz Janje nakon poplava

Radovi na sanaciji šteta uzrokovanih majskim i avgustovskim poplavama na objektima osnovne i srednje škole u Janji u punom su jeku zahvaljujući pomoći Evropske unije. Unutrašnji radovi se privode kraju, mijenja vanjska stolarija i čiste prostorije.
 
„Sretni smo što smo i uprkos kišama i novim poplavama koje su nas zadesile u avgustu uspjeli osposobiti dijelove škole i početi s nastavom 1. septembra,“ kaže Nada Golijanin, direktorica Srednje stručne škole Janja, koju će ove godine pohađati 460 srednjoškolaca.
 
Prostorije kotlovnice, izvor grijanja za obje škole i više od 1500 učenika, pretrpjele su najveću štetu.

„Radujemo se sanaciji kotlovnice i ponovnoj uspostavi sistema za grijanje. Imajući u vidu nepredvidljive vremenske uslove, ne možemo za sigurnošću znati kad će nam grijanje zatrebati,“ dodaje direktorica Golijanin.
 
Sanacija podzemnih prostorija kotlovnice bila je dugotrajan proces.

„Početak radova na sanaciji je mogao početi tek nakon potpunog isušivanja ove prostorije,” objašnjava Božidar Semiz, inženjer UNDP-a, i dodaje: „Taj dio posla je sada završen, pa smo počeli sa rastavljanjem svih dijelova opreme kako bismo provjerili njihovu ispravnost. Cilj je da sve bude spremno prve sedmice oktobra.“
 
Radovi na sanaciji se finansiraju kroz Program EU za oporavak od poplava. „Ove dvije škole u Janji su među 90 obrazovnih ustanova koje se saniraju kroz Program, a koji obuhvata i opremanje 200 učionica,” kaže Andy McGuffie, portparol Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU.

Ukupna vrijednost Programa EU za oporavak od poplava je 43,52 miliona eura, od kojih EU sufinansira 42,24 miliona eura, pruža pomoć poplavama pogođenim područjima u BiH. Program implementiraju UNDP, UNICEF i IOM.

Za više informacija, posjetite stranicu Programa EU za oporavak od poplava

Europa.ba