Obrazovanje i posao kroz projekat koji finansira EU

Centar za civilne inicijative (CCI) je u suradnji sa Agencijom za lokalne razvojne inicijative (ALDI), započeo je sa implementacijom dvogodišnjeg projekta pod nazivom „Obrazovanje i posao“koji finansira Evropska unija a koji ima za cilj poboljšanje prava radnika i mobilnosti radne snage uspostavljanjem pravnog okvira za obrazovanje odraslih i to kreiranjem, zagovaranjem i monitoringom legislative za obrazovanje odraslih na nivou kantona, entiteta i Brčko distrikta. Projekat će se fokusirati na donošenje koherentnog i harmoniziranog pravnog okvira u cijeloj zemlji, a koji se tiče obrazovanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije odraslih kako bi se poboljšalo stanje na tržištu rada, odnosno kako bi se smanjila nezaposlenost, te kako bi se poboljšala pozicija socijalno marginaliziranih grupa.

Početkom jula, CCI održao je press konferenciju na kojoj su predstavljeni rezultati analize tržišta rada, strukture nezaposlenosti, te šansi i prepreka za otvaranje novih radnih mjesta i jačanja tržišta rada putem brzih prekvalifikacija, obuka i obrazovanja odraslih. Istaknuta je važnost donošenja kantonalnih zakona o obrazovanju odraslih, kako bi se osiguralo da svaki bh. građanin ima završenu barem osnovnu školu. Ovi zakoni jednako će osigurati brže prekvalifikacije, pomoć poslodavcima i nezaposlenima, te otvaranje novih radnih mjesta i samozapošljavanje. Ovim događajem pokrenuta je kampanja Uči i Radi©, a u tu svrhu aktivirana je i posebna internet stranica www.uciradi.ba, koja će pomoći nezaposlenima, novinarima, studentima, analitičarima, i svima drugima u boljem razumijevanju važnosti i prilika za cjeloživotno učenje.

Paralelno sa ovim aktivnostima, CCI je intenzivno zagovarao donošenje Zakona o obrazovanju odraslih na državnom nivou. Prije toga, relevantna legislativa treba da bude usvojena na nivou FBiH (uključujući kantonalne). RS već ima takav zakon na snazi. Rezultat ovih aktivnosti jeste da je u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) usvojen Zakon o obrazovanju odraslih, na sjednici Skupštine ZDK 13. augusta 2014. godine. U sklopu aktivnosti zagovaranja za donošenje Zakona CCI je organizovao ulični štand u Zenici kojim se, također, promoviše ideja cjeloživotnog učenja. Štand je organizovan neposredno pred održavanje sjednice Skupštine na kojoj se razmatrao Zakon o obrazovanju odraslih te je CCI iskoristio priliku da pozove zastupnike Skupštine ZDK da bezuslovno podrže Prijedlog zakona i na taj način prepoznaju značaj obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja od kojeg veliku korist mogu imati građani i privreda ZDK.

Skupština Tuzlanskog kantona je 09. juna 2014. godine, jednoglasno usvojila nacrt Zakona o obrazovanju odraslih. Usvojen je i zaključak da se održi i javna rasprava u trajanju od 20 dana. CCI i ALDI su aktivno učestvovali u postupku javne rasprave, kroz konstruktivne prijedloge i sugestije, nastojeći da Prijedlog Zakona o obrazovanju odraslih bude što kvalitetniji i efektivniji instrument u borbi protiv nezaposlenosti i siromaštva. Na sljedećoj sjednici Skupštine TK (krajem septembra) planirano je razmatranje Prijedloga Zakona o obrazovanju odraslih TK.

U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde (BPK) Skupština BPK je, također jednoglasno, usvojila Nacrt zakona o obrazovanju odraslih 11. septembra 2014. godine, te je kao i u Zenici, prije održavanja sjednice u Goraždu organizovan ulični štand. U kreiranju Nacrta Zakona ALDI je dao značajan doprinos kroz organizovanje Radne grupe za izradu navedenog akta u čiji sastav je ušao predstavnik Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a, direktorica Zavoda za zapošljavanje BPK, predstavnik kantonalnog udruženja poslodavaca, obrazovnih ustanova, te druge zainteresovane strane.

Sredinom septembra javnosti je predstavljen prvi Izvještaj o monitoringu provođenja zakona o obrazovanju odraslih u Republici Srpskoj i Unsko-sanskom kantonu te praćenje napretka u postupku usvajanja navedenih zakona u onim dijelovima BiH koji navedenu oblast nisu sistemski regulisali. Osnovni zaključci Izvještaja su da obrazovanje odraslih nije u potpunosti regulisano adekvatnim zakonskim propisima na relevantnim nivoima u Bosni i Hercegovini, postojeći zakonski okviri ne obezbjeđuju u dovoljnoj mjeri ostvarivanje prava odraslih na obrazovanje i pravo na kvalitetno obrazovanje. Formalno obrazovanje odraslih je razuđeno i neujednačeno, dok je neformalno obrazovanje skoro potpuno neregulisano. Također u BiH obrazovanju odraslih se ne poklanja dovoljno pažnje i periferna je društvena tema. CCI će nastaviti kontinirano vršiti monitoring provođenja javnih politika u oblasti obrazovanja čime će doprinijeti i zagovaračkoj kampanji za donošenje adekvatnih i međusobno usklađenih zakona širom zemlje.

www.uciradi.ba

Europa.ba