Međunarodna misija za posmatranje izbora podnijela izvještaj ambasadorima EU u BiH

Na sastanku koji je održan u utorak, 16. septembra, direktorica Međunarodne misije za posmatranje izbora OSCE/ODIHR, Corien Jonker, i njen tim, izvijestili su ambasadore zemalja članica EU koje imaju svoje ambasade u BiH. ODIHR/OSCE će biti u našoj zemlji do 23. oktobra, a misija uključuje 11 članova centralnog tima, 20 dugoročnih (LTO) te 300 kratkoročnih posmatrača na terenu (STO). Misija će nadgledati širok spektar izbornih procedura uključujući, između ostalog, transparentnost i nepristrasnost Centralne i općinskih izbornih komisija, kapacitete izbornih mjesta, usklađenost izbornih zakona na državnom i entitetskim nivoima, zakona o finansiranju stranaka, postupanja po pritužbama, primjenu ranijih preporuka ODIHR-a, vođenje kampanje te poštivanje prava manjina.

Očekuje se takođe da će Parlamentarna skupština OSCE-a i Parlamentarna skupština Vijeća Evrope poslati posmatrače za opće izbore u BiH.

Na sastanku je prisustvovao i Dario Jovanović, direktor domaće koalicije za nadgledanje izbora “Pod lupom”. On je ambasadore obavijestio da Koalicija “Pod lupom” provodi do sada nezabilježene aktivnosti u BiH sa oko 3.300 domaćih posmatrača koji će biti na terenu na dan izbora. Ova Koalicija, koju sačinjavaju sedam nevladinih organizacija, dobija podršku, između ostalog, i od EU, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske i Norveške. Trenutno je usmjerena na period provođenja predizborne kampanje, uključujući komponentu nadgledanja medija, a svoje nalaze će objaviti odmah nakon izbornog dana (12. oktobar), te nakon toga dati svoje preporuke.

Ovi posmatrački napori pozdravljeni su kao koristan doprinos pravednim i transparentnim izborima u BiH.

Europa.ba