Junckerova Komisija: Snažan i iskusan tim koji zastupa promjene

Nakon kampanje širom Evropske unije za izbore za Evropski parlament, Vijeća Evrope je 27. juna 2014. godine predložilo Jean-Claude Junckera kao kandidat za predsjednika Evropske komisije. Predsjednik Evropske komisije većinom od 422 glasa izabran je 15. jula 2014. godine na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta. Nakon što je Evropska unija bila podvrgnuta jednom od najtežih ispita u svojoj historiji, jedan od najvećih izazova će biti kako uvjeriti građane da će se stvari promijeniti. Da bi postigla promjene, Komisija mora biti otvorena za reforme, rekao je gospodin Juncker.

“U ovim vremenima bez presedana, građani Evrope očekuju od nas rezultate. Nakon godina ekonomskih teškoća, Evropljani očekuju uspješnu ekonomiju, održiva radna mjesta, poboljšanu socijalnu zaštitu, sigurnije granice, energetsku sigurnost i digitalne mogućnosti. Predstavljam vam tim koji će vratiti Evropu na put ka otvaranju radnih mjesta i napretku. U novoj Evropskoj komisiji forme prate funkciju. Moramo biti otvoreni za promjene. Moramo pokazati da se Komisija može promijeniti. Ono što ću vam predstaviti je politička, dinamična i efikasna Evropska komisija, postavljena tako da omogući Evropi novi početak. Dao sam portfelje osobama – ne zemljama. Izvodim na teren 27 ljudi, od kojih svako ima svoju posebnu ulogu – to je moj pobjednički tim“, rekao je izabrani predsjednik Juncker.

Nova Evropska komisija će se pojednostaviti kako bi se fokusirala na rješavanje velikih političkih izazova sa kojima se Evropa suočava: vraćanje ljudi na posao, na pristojna radna mjesta; pokretanje više investicija; postizanje da banke opet počnu kreditirati privredu; stvaranje povezanog digitalnog tržišta; pouzdanu vanjsku politiku i postizanje da Evropa kada se radi o energetskoj sigurnosti stoji čvrsto na vlastitim nogama. Novi način na koji je uspostavljena Komisija odražava ove Političke smjernice, na osnovu kojih je Evropski parlament izabrao Jean-Claude Junckera.

Novi način rada

Novi Kolegij će imati sedam potpredsjednika, šest povrh Visokog predstavnika Unije za vanjsku politiku i politiku sigurnosti (Federica Mogherini), od kojih će svaki predvoditi po jedan projektni tim. Oni će upravljati i koordinirati rad velikog broja komesara u sastavima koji se mogu mijenjati prema potrebama i kako se vremenom razvijaju novi projekti. Ovi projektni timovi odražavaju Političke smjernice. Neki primjeri su „Radna mjesta, rast, investicije i konkurentnost“, „Digitalno jedinstveno tržište“ ili „Energetska unija“. Na ovaj način će se osigurati dinamična interakcija svih članova Kolegija, čime će se rasformirati silosi i postići odmak od statičkih struktura.

“U novoj Komisiji neće biti komesara prve i druge klase – svi su oni lideri timova i timski igrači. Radit će zajedno, u duhu kolegijalnosti i uzajamne međuovisnosti. Želim prevazići mentalitet silosa i uvesti nove, kolaborativne načine rada na područjima gdje Evropa zaista može postići značajne rezultate,” rekao je Juncker.

Saslušanja predloženih komesara od strane Evropskog parlamenta će omogućiti demokratski proces objašnjavanja i provjere ciljeva i političkog programa Komisije.

Političko iskustvo

Predložena Junckerova Komisija uključuje 5 bivših premijera, 4 (zamjenika premijera) dopremijera, 19 bivših ministara, 7 ranijih komesara i 8 bivših članova Evropskog parlamenta. Jedanaest od njih imaju čvrsto uporište u ekonomiji i finansijama, dok ih 8 ima veliko iskustvo u vanjskim odnosima. Junckerova Komisija raspolaže potrebnom stručnošću da se uhvati u koštac sa postojećim ekonomskim i geopolitičkim izazovima sa kojima se Evropa suočava.

Važne novine

• Prvi potpredsjednik dopredsjednik (Frans Timmermans) bit će desna ruka Predsjednika. Ovo je prvi put da postoji komesar koji je posvećen boljem planiranju regulative, koji će garantirati da je svaki prijedlog Komisije stvarno potreban i da njegove ciljeve ne mogu na najbolji način postići Zemlje članice. Prvi potpredsjednik dopredsjednik će također obavljati funkciju „psa čuvara“, podržavajući Povelju o temeljnim pravima i vladavini zakona u svim aktivnostima Komisije. • Novi portfelj unutrašnjeg tržišta, industrije, poduzetništva i SME (malih i srednjih preduzeća) kojeg vodi Elžbieta Bieńkowska predstavljat će motor realne ekonomije. Tu se također po prvi put izričito spominju mala i srednje preduzeća, koja su osnova naše ekonomije.

• Novi portfelj ekonomskih i finansijskih poslova, poreza i carina pod vodstvom Pierrea Moscovicia će se brinuti da politike poreza i carina Unije postanu integralnim dijelom duboke i istinske Ekonomske i monetarne unije, i doprinesu neometanom funkcionisanju funkcioniranju ukupnog okvira ekonomskog upravljanja EU.

• Oformljen je snažni potrošački portfelj. Potrošačka politika više nije razbacana po različitim portfeljima, nego je dobila prominentno mjesto u portfelju komesara za pravdu, potrošače i rodnu jednakost Věre Jourove.

• Kako je izabrani predsjednik najavio u svom obraćanju Evropskom parlamentu 15. jula, on je također uspostavio komesaraa posebno za migracije, (pod vodstvom Dimitrisa Avramopoulosa) kako bi dao prioritet novoj politici migracije koja će se snažno pozabaviti neregularnom migracijom, a istovremeno učiniti Evropu atraktivnim odredištem za najveće talente.

• Jedan broj portfelja je preformulisan preformuliran i pojednostavljen. Značajno je spomenuti da je došlo do spajanja portfelja za Zaštitu okoliša i Pomorske poslove i ribarstvo pod vodstvom Karmenu Vella kako bi se odrazila bliskost logika „plavog“ i „zelenog“ rasta – politike zaštite okoliša i morskih staništa mogu i trebaju imati ključnu ulogu u kreiranju radnih mjesta, očuvanju resursa, stimuliranja rasta i poticanja investicija. Zaštita okoliša i očuvanje naše konkurentnosti trebaju ići ruku-pod-ruku, jer se kod oboje radi o održivoj budućnosti. Ista logika je primijenjena kod donošenja odluke da se uspostavi jedan komesar zadužen za Klimatsko djelovanje i energetsku politiku pod vodstvom Miguela Ariasa Cañete. Povećanje udjela obnovljive energije nije samo pitanje odgovorne politike prema klimatskim promjenama. To je, u isto vrijeme, imperativ industrijske politike ako Evropa i dalje želi imati energiju po prihvatljivoj cijeni u srednjoročnom razdoblju. Oba nova portfelja će dati doprinos projektnom timu „Energetska unija“, kojim upravlja i koordinira Alenka Bratušek.

• Portfelj Evropska politika prema susjedima i pregovori o proširenju pod vodstvom Johannesa Hahna, pored jačanja susjedske politike, fokus stavlja na nastavak pregovora o proširenju, pri čemu potvrđuje da neće biti daljeg proširenja Evropske unije u narednih pet godina, što je izabrani predsjednik Juncker naveo u svojim Političkim smjernicama.

• Novi portfelj za Financijsku stabilnost, finansijske usluge i uniju tržišta kapitala kojeg vodi Jonathan Hill će se fokusirati na postojeću ekspertizu i budnu implementaciju novih pravila za superviziju i rješavanje problema banaka.

Naredni koraci

Jedan od narednih koraka je da Evropski parlament mora potvrditi cijeli Kolegij komesara, uključujući predsjednika i visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i politiku sigurnosti/potpredsjednika Evropske komisije. Prije toga će se obaviti saslušanja predloženih komesara u odgovarajućim parlamentarnim komisijama, u skladu sa Pravilom 118 Poslovnika Parlamenta. Nakon što Evropski parlament da svoj pristanak, Evropsko vijeće formalno imenuje Evropsku komisiju.

Za više informacija:

Stranica (homepage) izabranog predsjednika Jean-Claude Junckera:
http://ec.europa.eu/about/juncker-commission

Političke smjernice za Novu Evropsku komisiju: “Novi početak za Evropu: moj plan za otvaranje radnih mjesta, rast, pravičnost i demokratsku promjenu’:
http://ec.europa.eu/news/eu_explained/140715_en.htm

Izabranog predsjednika pratite na Twitteru: @JunckerEU #TeamJunckerEU

Glasnogovornika izabranog predsjednika pratite na Twitteru: @MargSchinas, @Mina_Andreeva,@NatashaBertaud

Europa.ba