Utisci Edite Đapo o učešću u Programu posjete Evropskoj uniji

Edita Đapo je započela svoju karijeru 1999.godine kao državna službenica u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Nakon toga je magistrirala međunarodnu ekonomiju i stekla doktorat iz istog predmeta. Predavala je na Sarajevskoj školi nauke i tehnologije i na Međunarodnom univerzitetu u Sarajevu. Također je bila naučna saradnica na univerzitetu Tohoku u Sendai u Japanu. Prije nego što je preuzela poziciju zamjenice ministra finansija BiH bila je asistent na Međunarodnom univerzitetu u Sarajevu. U julu 2014. je posjetila Brisel i Strazbur u okviru EU programa posjetitelja (EUVP). Cilj EUVP-a je omogućiti mladim liderima, potencijalnim liderima u vladi, politici, medijima i drugim oblastima iz zemalja koje nisu članice EU da posjete institucije Evropske unije te povećaju uzajamno razumijevanje između stručnjaka iz zemalja van EU i njihovih EU kolega.

Koji je bio cilj Vaše posjete Briselu u okviru EUVP Programa?

Cilj moje posjete je bio da se upoznam sa principima rada Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Vijeća Evrope, kao i ljudima koji provode određene politike. EUVP je interaktivni program u okviru kojeg imate niz sastanaka sa relevantnim stručnjacima, ali i sa donosiocima odluka, s ciljem produbljivanja saradnje, razmijene ideja i međusobnog razumijevanja. Moji interesi su bili da sagledam mogućnost priključivanja BiH porodici zemalja EU, korištenje pretpristupnih fondova (IPA sredstava), ekonomsku politiku EU i poziciju BiH u tom smislu, kao i sistem obrazovanja u EU, kako bi mogla povući paralelu sa sistemom koji imamo u BiH i naučiti iz toga.

Koliko ste naučili o funkcionisanju institucija Evropske unije i njenih politika?

Tokom programa dobila sam jasnu sliku o kreiranju ekonomskih politika i mehanizama proširenja Evropske unije. To će mi mnogo pomoći u mom budućem profesionalnom radu. Pored produbljivanja profesionalnih znanja i razumijevanja EU i načina kako funkcioniše, pružena mi je prilika da kroz niz sastanaka razmijenim mišljenja o sadašnjoj poziciji BiH i mogućnostima koje stoje pred našom zemljom. EUVP je intelektualna investicija koja pomaže ne samo da nam se iskristališu odgovori na određena pitanja, nego i da shvatimo proces integracija, te da osjetimo snagu ujedinjenja kroz kontakte sa ljudima koji dolaze iz različitih zemalja, ali se zalažu za iste vrijednosti i poboljšanje socijalnog poretka.

Šta vas je najviše dojmilo i kakvi su Vam utisci nakon posjete Briselu?

Moje impresije su vrlo pozitivne. Ono sto me najviše dojmilo jeste inovativnost EU da u različitim periodima i na različite načine pomogne zemljama članicama, što se odnosi i na one zemlje koje su još u procesu pridruživanja. EU je uspostavila demokratski sistem koji je vođen principima tolerancije i pravednosti. To je dinamičan sistem koji se mijenja i prilagođava novim situacijama. Duboko sam impresionirana radom institucija, profesionalnošću uposlenih, oštroumnošću i otvorenošću donosioca odluka. Nadam se da će mi ovo iskustvo pomoći da pružim značajan doprinos integracijama BiH u EU.

Smatrate li da će Vam EUVP iskustvo pomoći u budućem radu? Da li je BiH napredovala u procesu evropskih integracija?

EUVP je fantastičan, fleksibilan, obrazovni program koji pomaže da se uspostave kontakti i omogući razmjena mišljenja o temama od zajedničkog interesa. U tom smislu, EUVP pomaže svakom kandidatu da se i lično i profesionalno razvije. Tokom svog boravka, uočila sam da u svim institucijama EU, BiH vide kao zemlju koja po svom geografskom položaju, istorijskom naslijeđu i standardu obrazovanja pripada porodici evropskih zemalja. Međutim, da bi se postalo članicom EU, svaka zemlja, pa i BiH, mora ispuniti utvrđene kriterije za prijem. Zemlje u našem okruženju su napredovale na svom putu ka EU. Slovenija i Hrvatska su punopravne članice, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija je dobila kandidatski status, dok su Crna Gora, Srbija i Albanija otvorile pregovore za članstvo sa EU. BiH, zbog nemogućnosti da izvrši određene reforme, pomalo zaostaje za ostalim zemljama u regionu. Međutim, nadam se i vjerujem da će BiH uskoro poduzeti nepohodne korake i dobiti status kandidata.

Gdje je BiH na ljestvici EU prioriteta ?

Svaka zemlja mora ispuniti određene obaveze i dosegnuti postavljene kriterije u procesu pridruživanja porodici evropskih zemalja. EU je pokazala svoj interes prema BiH kroz jedan novi pristup koji je baziran na ekonomskom razvoju, proširenju struktuiranog dijaloga i obuku stručnjaka BiH kako da apsorbuju pretpristupna sredstva. Novi pristup je definisan sa ciljem da se pomogne BiH da ostvari socijalni, ekonomski i pravni napredak. Više od bilo koje zemlje u regionu, BiH je suočena sa najvećim izazovima u svim oblastima, a EU to prepoznaje. Stoga je EU spremna da nam pomogne u prevazilaženju svih prepreka u procesu integracija.

Europa.ba