Predstavljeni najljepši predjeli BiH kroz fotografiju i riječ

U prostorijama EU info centra u Sarajevu jučer je upriličena promocija fotomonografije Bosne i Hercegovine pod nazivom „Dođi, vidi, pričaj dalje – BOSNA i HERCEGOVINA- 30 nezaboravnih destinacija“ autora Amela Salihbašića. Pored toga predstavljena je izložba fotografija prirodnih ljepota BiH renomiranog fotografa Munevera Salihovića. Recenzent knjige Tim Clancy stručnjak za eko-turizam i okoliš prisutnima je predstavio pojedine odlomke iz knjige.

Amel Salihbašić fotografijom se počeo baviti kroz svoja brojna putovanja. Zbog svoje fascinacije ljepotom Bosne i Hercegovine i želje da i drugi upoznaju njenu ljepšu stranu odlučio je objaviti ovu knjigu. 

„Ova knjiga nastala je iz želje da se prikaže na najbolji način, kroz fotografije, dio prirodne i kulturne raznolikosti Bosne i Hercegovine. Podijeljena je na trideset poglavlja od kojih su dva posvećena gradovima Mostaru i Sarajevu, a preostalih dvadeset i osam ostalim područjima širom BiH“ izjavio je autor fotomonografije Amel Salihbašić.

Munever Salihović ljubav prema fotografiji je otkrio još u ranoj mladosti. Među njegovim ostvarenjima mogu se pronaći fotografije iz svakodnevnog života običnog čovjeka, tradicionalne bosanske arhitekture, kulturno – istorijskih spomenika, a naročito prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine.

„Sa svakom novom fotografijom bliži sam svom cilju, a to je ostaviti trag, pokazati ono što je mnogima nevidljivo i pokrenuti društvo ka pozitivnim promjenama“ izjavio je fotograf Munever Salihović.

Turizam je jedan od vodećih generatora ekonomskog rasta i zapošljavanja u Evropskoj uniji i osigurava 1.8 miliona radnih mjesta.

„EU podržava turizam kao jedan od ključnih konkuretnih sektora u Bosni i Hercegovini, sa ciljem stavljanja bosanskohercegovačkih potencijala u funkciju usklađivanja sa takvim trendovima, tim više jer BiH posjeduje jedinstvene potencijale za održiv razvoj turizma, ali i za društveni prosperitet bosanskohercegovačkog društva“, izjavila je Maja Došenović, program menadžer Delegacije Evropske unije u BiH.

Izložba će biti otvorena za javnost u prostorijama EU info centra od 21. augusta do 01. septembra, od ponedeljka do četvrtka od 09:00 do 17:30 sati i petkom od 09:00 do 16:30.

Europa.ba