Stručnjaci iz Evropske unije i predstavnici pravosudne zajednice Bosne i Hercegovine razgovaraju o krivičnoj nadležnosti u BiH

Seminar o proširenoj krivičnoj nadležnosti pravosudnih institucija na državnom nivou održao se 23. jula u prostorijama Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Proširena krivična nadležnost pravosudim institucijama na državnom nivou daje mogućnost da pod određenim uslovima uspostavi jurisdikciju nad krivičnim djelima predviđenim krivičnim zakonodavstvom entitetâ i Distrikta Brčko.

Početnim sastankom predsjedavali su zajedno Bariša Čolak, ministar pravde Bosne i Hercegovine i Jean-Eric Paquet, direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji. Trodnevni pregled zakonodavstva, pod pokroviteljstvom TAIEX-a, organiziran je u okviru “Strukturiranog dijaloga između EU i BiH o pravosuđu i dodatnim pitanjima o vladavini zakona”, kao još jedna mogućnost da se svi relevantni akteri otvoreno uključe u izradu nacrta seta reformi pravosuđa na državnom nivou, naročito u polju nadležnosti u krivičnim predmetima. Prisutni su i relevantni članovi Parlamenta BiH.

Tim od četiri iskusna stručnjaka iz država članica EU radi sa praktičarima i predstavnicima nadležnih ministarstava na svim nivoima, te razmatra pitanje proširene krivične nadležnosti pravosuđa na državnom nivou. EU je odabrala relevantne eksperte iz država članica (Njemačka, Belgija, Italija) naročito sa iskustvom u pitanjima raspodjele krivične nadležnosti na različitim nivoima vlasti i različitim instancama. Ekspertni tim čine: Eric Bisschop, zamjenik glavnog saveznog tužioca Belgije i rukovodilac Jedinice za organizirani kriminal Ureda saveznog tužioca i državna kontakt-osoba za borbu protiv korupcije; Ferdinando Buatier De Mongeot, sudija za prethodne istrage u Italiji, koji je bio i međunarodni sudija za EULEX Kosovo, gdje je sudio u predmetima ratnih zločina i drugih teških krivičnih djela; Theo Jacobs, direktor Centralnog ureda za pljenidbu i konfiskaciju u Belgiji, a ranije i rukovodilac Odjela za vladavinu zakona u Misiji EU na okupiranim palestinskim teritorijama, ekspert za pravosuđe u Timu EU za planiranje za Kosovo, kao i glavni tužilac EULEX-a; Florian Schlosser, trenutno u Uredu glavnog tužioca u Minhenu, kao stručnjak za međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim stvarima i predmetima ekstradicije, te kontakt osoba za Evropsku pravosudnu mrežu (EJN)/državni kontakt za Eurojust.

Članovi tima stručnjaka iz država članica EU održali su niz bilateralnih tehničkih sastanaka. Završna sjednica seminara održana je 25. jula ponovo u zgradi EU u Sarajevu. Kao završetak ove aktivnosti, službe Evropske komisije će nadležnim institucijama uputiti set zvaničnih zaključaka i operativnih preporuka; ti će zaključci i preporuke, kako se očekuje, omogućiti finalizaciju reforme pravosuđa na državnom nivou, što je još uvijek jedan od prioriteta Strukturiranog dijaloga EU i BiH o pravosuđu i dodatnim pitanjima o vladavini zakona.

Otkako je pokrenut Strukturirani dijalog, upotrijebljeno je nekoliko različitih instrumenata za pomoć Ministarstvu pravde BiH u naporima da pronađe odgovarajući kompromis u pogledu reforme proširene krivične nadležnosti pravosuđa na državnom nivou. Prvi TAIEX-ov seminar o prirodnom sudiji i pravnoj sigurnosti organiziran je prošle godine i bavio se preporukama koje su tom prilikom objavljene. Kako je napredovao nacrt seta reformi, nacrte propisa razmatrala je i Venecijanska komisija, koja je u junu 2013. izdala svoje mišljenje. Nakon toga je slijedila tematska sjednica Strukturiranog dijaloga u Briselu, u prisustvu Sekretara Venecijanske komisije. U skladu s preporukama Strukturiranog dijaloga objavljenim na posljednjoj plenarnoj sjednici (maj 2014.), Visoko sudsko i tužilačko vijeće usvojilo je analitičko mišljenje o pitanju nadležnosti prema članu 7.2 Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine (juli 2014.).

Europa.ba